Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gidsredactie, van een fitnessgoeroe met spijt tot een neppriester.

Ecstasy: The Battle Of Rave

Het blijft een dankbare periode voor verhalen over beats, drugs en nachtenlang feesten: de 'gouden' eerste jaren van de house. Dankzij deze podcast kun je je perfect inleven in hoe het geweest moet zijn in de eerste pakhuisraves in Londen en de legendarische club Hacienda in Manchester. 

Ecstasy: The Battle Of Rave is een onderzoeksjournalistieke podcast van de BBC, dus qua research en productie zit het wel goed. Anders dan andere documentaires over house, die zich vooral richten op de hypnotiserende muziek, legt men hier de nadruk op de tweede factor die iedereen destijds nachtenlang aan het dansen kreeg: drugs. De opkomst van de acid house, tegelijk met de ecstasypil, was een combinatie die insloeg als... een halve mitsubishi barstenvol mdma. 

In sappig (soms moet je echt goed luisteren om het te kunnen verstaan) Brits vertellen ervaringsdeskundigen uit de scene hoe het er allemaal aan toeging: de chemisch aangevuurde liefde, maar ook de pijnlijke dieptepunten. Ook een Amsterdamse dealer die schatrijk is geworden met pillenhandel komt uitgebreid aan het woord. Tussendoor zijn er nog afleveringen waarin het verhaal in stukjes fictie nog extra wordt ingekleurd, maar dat heeft deze legendarische tijd helemaal niet nodig. 

Resistance

Toen de Black Lives Matter-protesten begonnen, had dichter Saidu Tejan-Thomas Jr. geen zin om mee te doen. Niet dat het thema hem niets deed, maar hij voelde zich te moe en moedeloos om het gevecht aan te gaan. Maar toen draaide hij bij en stortte zich er vol in. Hij maakt nu zelfs een podcast van binnenuit de beweging. De tweede aflevering, ‘Shake the room’, is een ijzingwekkend verhaal van een demonstrant die na een avond stappen wakker wordt gemaakt door politie aan zijn deur.

Wanneer je een zwarte activist bent in Amerika, is dat niet geruststellend, maar juist het engste wat je kan overkomen. Wat volgt zijn enkele benarde uren vol angst, helikopters en Instagram Live. Actueel en onthullend. 

Decoder Ring: Jane Fonda's Workout

Decoder Ring is een ijzersterke podcast van het Amerikaanse magazine Slate over populaire cultuur. Luister bijvoorbeeld naar de fascinerende afleveringen over de naam Karen of dat over het matjeskapsel

In dit tweeluik wilde presentator Willa Paskin het hebben over een trend die nu herbeleefd wordt: de thuisworkouts van Jane Fonda. Ze regelde een interview met Fonda, maar kreeg veel meer dan waar ze om gevraagd had. Fonda, die behalve fitnessgoeroe natuurlijk ook een legendarische actrice én activist is, stond erop dat het gesprek een dubbelinterview werd. De aerobics waar Fonda miljoenen aan verdiende, werden namelijk ontwikkeld door haar personal trainer, Leni Cazden. Die heeft er nooit een cent van teruggezien en nauwelijks publieke waardering gekregen. 

De twee vrouwen zijn desondanks nog steeds vriendinnen, maar over deze kwestie hebben ze nooit gesproken. Tot nu. Jane wil schoon schip maken.

Geschiedlied

Veel liedjes gaan over feesten, de liefde of het weer. Maar er zijn ook artiesten die zich laten inspireren door wat minder banale zaken en hun nummers baseren op historische gebeurtenissen. Joost Schulte is dj bij 3FM én historicus, en liedjes over geschiedenis hebben bij hem dus een streepje voor.

Hierover maakte hij de podcast Geschiedlied, waarin je niet alleen een liedje beter leert kennen, maar zeker ook het verhaal erachter. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de derde aflevering, die gaat over 'Taro' van Alt-J. Dat is een ode aan Robert Capa en Gerda Taro: geliefden en beroemde oorlogsfotografen.

Hometown: a Killing

Het lijkt wel alsof er wekelijks een nieuwe podcast over weer een oplichter bijkomt, en dat is niet gek, want er zijn er genoeg. En het is een heerlijk onderwerp voor een podcast, omdat gedupeerden maar wat graag vertellen wat hen is aangedaan.

Weer een nieuwe oplichterspodcast: Fake Priest, over Father Ryan, die zich dertig jaar lang voordeed als katholieke priester, compleet met zwarte soepjurk en wit boordje. In die vermomming kostte het weinig moeite gelovige volgelingen geld uit de zak te kloppen. Werd het hem te heet onder de priesterlijke sandalen, dan ging hij een dorpje verder zijn kunstjes vertonen.

De serie van Alex Schuman is wat te lang. Maar voor de liefhebber van het genre is alleen aflevering twee, waarin de zoon van de fake priester zijn ongelofelijke verhaal doet, al de moeite waard.

meer podcasttips