Er hangt iets in de lucht, en het is ninetiesmuziek. Maar ook een sterke nieuwe Nederlandse fictiepodcast.

Staatsgeheim

Op een dronken avond ontmoet de ballerige student Max de amibitieuze Sarah. Zij ziet in hem de ideale deelnemer aan een nieuw media-experiment: de Primitieve Podcast. Daarvoor moet hij samen met iemand anders en een opname-apparaat drie weken in een hutje doorbrengen. Max stemt in, maar hij heeft dan nog geen idee waarin hij verzeild is geraakt. In deze podcast 'die nooit gemaakt had mogen worden' vertelt hij de waarheid. Wekelijks verschijnt er een nieuwe aflevering.

Staatsgeheim is een vierdelige fictiepodcast, bedacht door jonge talenten Harm Duco Schut (die ook de hoofdrol speelt) en Loek Hennipman. Er zijn ook rollen van beroemde acteurs als Sigrid ten Napel en Gijs Scholten van Aschat. 

Fictiepodcasts blijven lastig om écht meeslepend te maken, maar ik heb deze in één keer gebinged (ik kreeg een link van de makers). Het acteerwerk en de situaties komen overtuigend over. Vanwege de handige vorm, de vaart in het verhaal en het slim achterhouden van informatie wil je steeds door blijven luisteren om erachter te komen wat er nu écht gaande is in dat hutje op de hei.

My 90s Playlist

De jaren negentig hebben duidelijk een 'momentje', mede dankzij Een programma over de jaren negentig en de bijbehorende special van de VPRO Gids. Daar past deze nieuwe podcast perfect bij, want die gaat over de allergrootste hits van het decennium.

Tracy Clayton (bekend van Another Round) en Akoto Ofori-Atta bespreken liedjes uit de nineties die iedereen kent, zoals 'My heart will go on' van Cecile Dion en, in de eerste aflevering, 'No Scrubs' van TLC. Een geweldig nummer waarin de drie bazen op een vrolijke manier afrekenen met sukkels waar je niets aan hebt, destijds een waar feministisch lijflied.

Draai de klok terug naar 1999 voor allerlei interessante weetjes over de plaat, plus gezellig geklets van de twee presentatrices.

Strangers

Lea Thau van Strangers kampte de afgelopen tijd met een burnout, maar gelukkig is ze weer beter en zijn er weer nieuwe afleveringen, waarin ze mensen met een bijzonder levensverhaal portretteert. Zoals een mooi tweeluik over Sequoia Schmidt, een vrouw die pas 29 is maar al meer heeft meegemaakt dan de meeste mensen in een heel leven. 

Haar vader was een beroemde bergbeklimmer, haar moeder een antropologe met psychotische neigingen. Ze stond er vanaf haar twaalfde alleen voor en was behoorlijk losgeslagen, wat haar er niet van weerhield een succesvol bedrijf op te richten. Een verschrikkelijk drama voltrok zich toen haar vader en broer Denali omkwamen bij de beklimming van de berg K2.

Twenty Twenty: A Pop Culture Podcast

Je weet zeker dat je oud bent als fenomenen uit je jeugd in een retropodcast in een sociaal-cultureel kader worden geplaatst. Gelukkig heb ik dat allang geaccepteerd en geniet ik volop van alle nostalgiepodcasts die ons tegenwoordig om de oren vliegen. In Twenty Twenty nemen journalisten Simran Hans en Tara Joshi, zelf ‘nog maar’ twintigers, ons mee terug naar het jaar 2000.

In elke aflevering bespreken ze iets uit de popcultuur van die tijd, zoals reality-tv, computerspel The Sims, of het iconische album dat in 2000 verscheen: Born to do it van UK garage/R&B-artiest Craig David. Hoewel deze plaat een megasucces was, ging het daarna bergafwaarts met Craig. Simran en Tara bespreken hoe dat kwam, want hoe blijf je als undergroundartiest geloofwaardig in de mainstream. En: waarom stond Craig met zijn ogen dicht en in een beige coltrui op de albumhoes? 

Weird hit wonder

Nog een podcast over jarennegentigmuziek? Zeker, maar dan van eigen bodem. De jaren negentig zaten vol met liedjes die als geintje werden opgenomen: van 'Busje komt zo' tot 'Gabbertje'. Atze de Vrieze van 3voor12 heeft een fascinatie voor dit soort nummers en schreef er al een mooie reeks artikelen over.

Maar dit soort klassiekers wil je natuurlijk gewoon horen, dus gelukkig is er nu ook een podcast. De eerste aflevering gaat over de kraker 'Meisje, je bent zo lelijk als de nacht' van dj Madman. Een witte jongen uit Arnhem die doorbrak met de zwarte bubblin'-muziek, hoe zat dat? Je hoort het in een aflevering vol mooie anekdotes, maar ook een serieus tintje. Want deed dj Madman aan 'cultural appropriation'?

Ook de aflevering over de schuine Jordanese kroegmeezinger ‘Transseksueel’ van Ronald is een echte aanrader.

meer podcasttips