Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van een doorgeslagen militair tot liegende blogger.

The Line

Eddie Gallagher was teamleider van de Navy SEALs, een militaire elite-eenheid waar alleen de allersterkste en -dapperste soldaten voor in aanmerking komen. De club is vooral bekend van het vinden en ombrengen van Osama Bin Laden.

Maar tijdens een missie in Mosul in 2017 maakten zijn manschappen zich steeds meer zorgen. Hun baas leek er lol in te hebben onschuldige burgers te raken met zijn sluipschuttersgeweer. Op een gegeven moment vermoordde hij een jonge, gewonde krijgsgevangene met een mes. Daarop volgde een beladen rechtszaak.

Dan Taberski (bekend van Missing Richard Simmons) zoekt uit hoe het allemaal gegaan is, en spreekt daarbij betrokkenen van beide kanten. De podcast is meeslepend en grimmig, maar Taberski kreeg het voor elkaar om er op de juiste momenten ook humor in te stoppen.

Wat in elk geval duidelijk wordt: de grens ('the line' uit de titel) tussen heldhaftige soldaat en gevaarlijke schietgrage bruut is in een oorlog allesbehalve helder. Deze podcast is de eerste die speciaal gemaakt werd voor Apple, maar hij is ook in andere apps te beluisteren. Dit najaar verschijnt er ook een documentaireserie over het verhaal. 

The Improvement Association

Het was een belangrijk thema bij de afgelopen Amerikaanse verkiezingen: vermeend gesjoemel met stembiljetten. Donald Trump beschuldigde verschillende staten van verkiezingsfraude, vooral met de stemmen die per post waren ingediend. Uiteindelijk bleek het allemaal netjes te zijn gegaan, maar verkiezingsfraude komt wel voor in de VS. Er is minstens een bewezen geval, in Bladen County, North Carolina.

Deze plattelandsgemeenschap is het onderwerp van de nieuwste podcastserie van Serial. Verslaggever van dienst is deze keer Zoe Chace, een van de fijnste vertellers in podcastland. Zij pluist helemaal uit wat er gebeurd is, en wat er waar is van de geruchten dat een politieke belangengroep genaamd Bladen County Improvement Association PAC de democratie ondermijnt. 

Alle mooie elementen die we kennen van de Serial-podcasts zitten er weer in: het fijne pianomuziekje, interessante hoofdpersonen, een goede vertelstem en belangrijke maatschappelijke thema's. Maar zal dit verhaal over lokale politiek net zo lang blijven boeien als de eerdere seizoenen?

Invisibilia

Invisibilia komt met een nieuw seizoen, het zevende alweer. De podcast over al het menselijke wat onzichtbaar is (zoals aannames, emoties en ideeën) belooft zichzelf opnieuw uit te vinden. In elk geval zijn er twee nieuwe hosts: Kia Miakka Natisse en Yowei Shaw, die eerder al in de podcast te horen waren als verslaggever.

In de eerste aflevering beloven ze het de luisteraar ‘ongemakkelijk’ te maken, en dat lukt aardig. Hij gaat over een initiatief in de Amerikaanse staat Vermont na de Black Lives Matter-protesten. Twee vrienden besloten een lijst aan te leggen met rekeningnummers voor herstelbetalingen voor de slavernij. Ze roepen witte mensen op een fractie van het onrecht dat de zwarte bevolking is aangedaan te herstellen, door zo veel mogelijk dollars over te maken, rechtstreeks aan hun zwarte medemens.

Lost Hills

Het is eind juni 2018 als een jonge vader na lekker te zijn doorgezakt met zijn zwager in zijn tentje kruipt waar zijn dochtertjes van 2 en 4 al liggen te slapen. Vlak voor zonsopgang klinkt er een schot. Tristan Beaudette is dwars door het tentzeil door zijn hoofd geschoten.

Geen ooggetuigen, geen verdachten, geen motief. Iedereen blijft verbijsterd achter. Dat dit zich afspeelde in Malibu, die Californische goudkust waar de steenrijke bewoners zich veilig en beschermd wanen, was voor Dana Goodyear reden zich in deze zaak te verdiepen.

Ze schreef er een lang verhaal over voor The New Yorker en maakte de podcast Lost Hills. Geen hijgerige true crime met kunstmatige cliffhangers, maar degelijke en diepgravende journalistiek waarin alle betrokkenen aan het woord komen, al is met name de lokale politiemacht niet bepaald blij met Dana's bemoeienis.

Pseudocide

Kaycee Nicole was pas negentien toen ze stierf aan leukemie. Althans, dat dachten haar volgers. Deze blogger, die in de vroege blogdagen van het internet een schare trouwe volgers aan zich wist te binden met hartverscheurende online dagboeken over haar ziekte, staat centraal in de tweede aflevering van Pseudocide.

Deze podcast, een Spotify original, gaat over mensen die hun eigen dood in scène zetten. Een geweldig onderwerp natuurlijk, want wie is er zo gek om dat te doen? Best veel mensen, blijkt uit de rijke schare fake-doden die in Pseudocide wordt geportretteerd. 

De een is op de vlucht voor justitie, de ander voor zijn wraakzuchtige echtgenote. En Kaycee? Die probeerde te ontkomen aan haar eigen toegewijde volgers. Google dit verhaal niet, maar luister gewoon naar de aflevering. Hoe minder je van tevoren weet, hoe beter.

meer podcasttips