Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van boeren tot bommen

Boer Zoekt Podcast

Boer Zoekt Vrouw begint langzamerhand weer lekker surrealistisch te worden. Boer Hans blijkt een afblaffer, boer Jouke vindt zijn brave aanbidsters 'te pittig' en Maud is... Maud. Tijd voor een napraatpodcast – en dan natuurlijk niet door Yvon Jaspers en consorten, maar door onafhankelijke bankhangers zoals jijzelf.

Zangeres en schrijver Aafke Romeijn, journalist Willem de Gelder en muzikant Hidde Roorda hebben die handschoen opgepakt en maken sinds de start van dit seizoen Boer Zoekt Podcast. Die is inmiddels goed op stoom.

Aan het eind van de podcast wagen de hosts iedere keer een gokje over welke logé(e) met welke boer(in) eindigt. BZV wordt steeds meer slow-tv; zelfs fans Aafke, Hidde en Willem gaat het eigenlijk veel te ver hoe traag alles wordt uitgesponnen, maar kunnen er tegelijkertijd geen genoeg van krijgen.

Authentic: The Story Of Tablo

De Koreaanse muzikant Tablo is nogal een wonderkind. Niet alleen kan hij geweldig rappen en is hij frontman van de populaire hiphopgroep Epik High, hij studeerde ook nog in 3,5 jaar af aan de prestigieuze Amerikaanse Stanford-universiteit. In 2009 was hij on top of the world: hij had zo’n beetje eigenhandig de hiphop als genre in Zuid-Korea geïntroduceerd, er verscheen een boek met korte verhalen van zijn hand, hij was net getrouwd en vader geworden. Maar zijn sprookje veranderde in een nachtmerrie toen er online roddels ontstonden dat zijn diploma van de universiteit nep was. Er werd een forum opgericht met als doel om hem te ‘ontmaskeren’ en ineens kreeg hij een trollenleger achter zich aan, waar hij nog steeds niet vanaf is.

In de Vice-podcast Authentic: The Story Of Tablo vertelt hij uitgebreid zijn eigen verhaal, en maker Dexter Thomas spreekt ook vele andere betrokkenen. Een fascinerend verhaal dat al snel niet meer om de echtheid van een papiertje gaat, maar om tomeloze ambities, de keiharde Koreaanse maatschappij en hoe onmogelijk het is om je te verdedigen tegen online haat. 

Voordat de bom valt

Jelle Brandt Corstius woonde een tijd in Rusland en maakte een aantal prachtige reisseries over dat gebied voor de VPRO. Daarom volgt hij de oorlog in Oekraïne met extra grote belangstelling en schrik. In de podcast Voordat de bom valt praat hij ons elke dag in tien minuten bij over de actuele situatie. Niet op een formele nieuwslezerstoon, maar gewoon hoe hij het zelf beleeft. Hij denkt niet dat we allemaal doodgaan in een kernoorlog, maar wel dat deze oorlog de wereld gaat veranderen.

Omdat hij de taal spreekt en veel van de geschiedenis en politiek van Rusland en Oekraïne weet, kan hij ook goed context geven. De details die hij geeft zijn regelmatig gruwelijk, maar dat is de oorlog ook. Op deze manier blijf je goed op te hoogte, ook als je niet dagelijks alle krantenberichten leest.

Crypto Island

Presentator PJ Vogt moest na een rel opstappen bij hitpodcast Reply All. Hij maakt zijn comeback met een podcast over de wondere wereld van de cryptocurrency, uitgebracht in eigen beheer. Krijg je bij het woord ‘crypto’ ook meteen de neiging tot zuchten, geef dan niet meteen op. Vogt is zijn aanstekelijke manier van vertellen nog niet verleerd en weet een stel fascinerende hoofdpersonen op te voeren. Zijn ambities reiken zelfs zo ver dat er ook documentaires en een tv-serie op de planning staan

De productie is wat soberder dan bij Reply All, er is nauwelijks muziek of sound design, maar toch sleept Vogt je mee in het verhaal. Deze aflevering gaat over een groep onbekenden die zich online verenigden om samen een originele afdruk van de Amerikaanse grondwet te kopen. Het stelletje ongeregeld legt 40 miljoen dollar bij elkaar, en dan begint de veiling. 

Ouder

De gezondheid van de vader van Raf Njotea is broos voor iemand van 66. Op een dag komt hij na een val zelfs in het ziekenhuis terecht. Net ontwaakt uit zijn coma zegt hij tegen zijn zoon dat hij het 'verdient om de waarheid te kennen': hij is in werkelijkheid elf jaar ouder dan in zijn paspoort staat.

Voor Raf, in het dagelijks leven scenarioschrijver, is dit het moment waarop hij pas beseft hoe weinig hij eigenlijk van zijn vader weet. Samen met zijn goede vriend Lander Kennis besluit hij een podcast te maken waarin ze op zoek gaan naar zijn ware verleden. 

Wat hij wel weet: vader Francis verhuisde in de jaren zeventig van Nigeria naar België, trouwde met een Vlaamse vrouw en kreeg drie kinderen, waaronder Raf. Zijn ouders gingen uit elkaar, de band met zijn vader is niet super en heel helder is hij ook niet meer. Dus informatie moet komen uit archieven en via mensen uit zijn verleden. Ouder vertelt het persoonlijke verhaal van Francis Njotea, maar is natuurlijk ook in een groter plaatje te zien: het verhaal van migratie voor een beter leven. En het roept de vraag op: wat weet jij eigenlijk van je ouders?

meer podcasttips