Deze week weer vijf podcasttips: van manager van Elvis tot het fenomeen van Hugh Hefner.

S***hole Country

Afia Kaakyire is geboren in New York. Haar ouders komen uit Ghana en zijn daar een paar jaar geleden weer naartoe verhuisd. Afia probeert rond te komen als copywriter in het Amerika van Donald Trump, die in een officiële bijeenkomst aan Afrikaanse landen refereerde als 'shithole countries'. Je woont zelf in een shithole country, zegt haar moeder, kom lekker in Ghana wonen. Over de twijfels over deze beslissing maakte Afia een podcast, waarin ze van alles leert over zichzelf, haar familie, vooroordelen, cultuurshocks en waar ze eigenlijk bij hoort.

Deze onafhankelijke en door een talentvolle, onbekende (Afia is een pseudoniem) maker gemaakte podcast is de verrassing op veel 'best of 2021' lijstjes. En terecht, want dit heerlijk vertelde verhaal is een perfect voorbeeld van hoe een particulier geval kan staan voor grote thema's als migratie, emancipatie, familiebanden en je thuis voelen. 

Operator

American Telnet, afgekort als ATN, neutraler kan het niet. Toch ging achter dit bedrijf met die onschuldige naam een miljoenenindustrie schuil die zijn weerga niet kende.

In de podcastserie Operator duikt presentator Tina Horn, voormalig sekswerker en journalist, in de wereld van de 06-lijnen. Iedereen die de jaren negentig bewust heeft meegemaakt, kent het verschijnsel. Je belde een nummer, kreeg een keuzemenu voorgelegd (triootje, dominatrix, gay of een andere smaak) en werd doorverbonden met een vrouw die alle tijd nam om jouw natte dromen te verwezenlijken.

In Operator hoor je het allemaal: de vrouwen (en een enkele man) die werden ingehuurd voor dit werk, de mannen die er schathemeltjerijk van werden, de nerd die de ingenieuze techniek ontwierp waarmee een telefoonseksimperium kon worden opgebouwd en de pogingen om deze toegankelijke porno te verbieden.

In de verkeerde handen had een podcast over dit onderwerp rampzalig ranzig kunnen uitpakken, maar Operator is verrassend gedegen journalistiek.

Tig and Cheryl: True Story

Mathilde 'Tig' O'Callaghan Notaro is een Amerikaanse comédienne, hoewel niet superbekend in Nederland. Cheryl Hines valt misschien wel in dezelfde categorie: Curb your enthusiasm is een geliefde serie van de liefhebber, maar bij de gemiddelde Nederlander zal na 'die vrouw die de (ex)vrouw) van Larry David speelt' waarschijnlijk geen belletje rinkelen.

Hoe dan ook: tijd om kennis te maken met dit hilarische, onverwachte duo – 'people might be surprised that we are friends', zegt Tig in de eerste aflevering uit september 2020. De vriendinnen houden allebei van documentaires en bespreken er in elke aflevering eentje die ze hebben gezien. Inmiddels, een dik jaar verder, luisteren de fans vooral om de grapjes. En krijg je die fijne docutip er als bonus bij. 

Power: Hugh Hefner

Wat je gevoelens over Playboy ook mogen zijn, Hugh Hefner is wel een fenomeen. De man die zich ontpopte van sneue loser tot multimiljonair-in-badjas. (Ja, die badjas, daar kun je in dit verhaal echt niet omheen.)

Hoe bedacht hij Playboy en het bijbehorende imperium en hoe was het om daar te werken?

Bunny's van het eerste uur vertellen hoe het was om acht uur lang op paalhoge hakken drankjes te serveren aan, pakweg, The Beatles of Jack Nicholson (en hoe goed je daarvoor betaald werd). De allereerste zwarte Playmate komt aan het woord, evenals de allereerste zwarte redacteur van het blad. Want, laten we dat niet vergeten, Playboy was ooit een spraakmakend tijdschrift waar grote literaire schrijvers als James Baldwin en Joyce Carol Oates verhalen in publiceerden.

Veel vrouwen uit de Playboy-stal dragen Hefner nog altijd op handen, maar we horen ook Gloria Steinem, die ooit undercover als Bunny werkte, en een van Hefners vele exen. Kortom, smullen geblazen, deze podcast. 

Het geheim van Colonel Parker

Dries van Kuijk vertrok zonder papieren naar Amerika en veranderde zijn naam in Tom 'Colonel' Parker. In 1955 werd hij de manager van Elvis Presley. Van Kuijk was de hele periode dat hij voor Presley werkte erg zwijgzaam over zijn Nederlandse achtergrond. Hij liet iedereen achter in Nederland en vertrok via veel omwegen zonder papieren naar Amerika. Dries had weinig contact met zijn familie, totdat zijn neefje Ad jr. hem herkende op een foto naast Elvis in het vrouwenblad Rosita. Ad sr. mocht langskomen, maar mocht absoluut niks persoonlijks vragen.

Waarom veranderde Dries zijn naam naar Tom Parker en waarom verbrandde hij alle schepen achter zich? Babs Assink en Lammert de Bruin, makers van de podcasts Mathildes Mysterie en De Showbizzmoord, duiken in deze podcast in het geheim van de meest mysterieuze manager ter wereld.

meer podcasttips