Deze samenwerking van de Amerikaanse podcasts Radiolab en Rough Translation geeft een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne een indringend beeld van de dagelijkse problemen voor de inwoners en hulpverleners. In het eerste deel van het tweeluik, ‘Under the Counter’, probeert een jonge Duitse arts abortusmedicijnen te verzamelen en over de grens te smokkelen. In het tweede deel, ‘The Handoff’ gaan de verslaggevers kijken wat er eigenlijk met de medicijnen gebeurt, en krijgen ze weer een heel ander beeld van de noodzaak van deze pillen. Gemaakt door de in Nederland wonende podcaster Katz Laszlo.
Vijf podcasttips: van oorlogshulp tot smartphoneverslaving
Radiolab: Ukraine
Amerikaans - Oorlog
Altijd aan
Nederlands - technologie
We zijn zo vergroeid geraakt met onze smartphone, dat we nauwelijks meer nadenken over de consequenties daarvan. De driedelige podcast Altijd aan van Omroep Human houdt ons gelukkig scherp. Podcastmaker Romanee Rodriguez volgt studenten van de Bildung Academie en spreekt hun docent, filosoof Hans Schnitzler, die zijn klas uitdaagt een week zonder smartphone te leven. De studenten missen de verdoving van hun telefoon, krijgen veel fomo en merken dat analoge bezigheden zoals lezen mislukken. Maar er zijn ook leuke effecten: een meisje begint bijvoorbeeld te zingen op straat en blijkt zelfs aardiger geworden. Naast Schnitzler hoor je ook andere deskundigen, zoals een ex-Googlewerknemer. Jammer wel dat alle sprekers in Altijd aan uit dezelfde highbrow bubbel lijken te komen, terwijl toch echt alle lagen van de bevolking aan hun telefoon vastgekleefd zitten. Maar verder is het een boeiende serie, die je geheid aan het denken zet over je eigen (te) hechte relatie met dat ding.
Chameleon: Dr. Dante
Amerikaans - Oplichter
Het nieuwe seizoen van deze oplichterspodcast gaat over Dr. Dante, een flamboyante en zeer succesvolle charlatan wiens carrière ruim veertig jaar omspande. Hij begon als hypnotiseur, maar verdiende ook bakken met geld met cursussen voor permanente make-up en nepdiploma’s. Deze vijfde reeks van Chameleon is iets traditioneler dan de andere, omdat Dante inmiddels overleden is en het hele verhaal achteraf verteld wordt. Dat maakt het wat minder spannend, maar de direct betrokkenen die nog leven zijn allemaal geïnterviewd en Sam Mullins vertelt het bizarre verhaal vol humor.
Obscene: The Dublin Scandal
Iers - misdaad
In de zomer van 1982 werd Dublin opgeschrikt door twee kort na elkaar gepleegde moorden. De slachtoffers, een verpleegster en een boer, leken volslagen willekeurig gekozen. Na een massale klopjacht werd een keurig geklede heer van stand gearresteerd op een onwaarschijnlijke plek. Wie was deze Malcolm MacArthur en wat was zijn motief? En wat waren zijn banden met politieke kopstukken? Je hoort het in BBC’s Obscene: The Dublin Scandal. De heerlijke stem van acteur Adrian Dunbar voert je door dit intrigerende verhaal, dat zonder een spoortje sensatiezucht wordt verteld.
I’m Not a Monster
Brits - Radicalisering
In 2015 vetrokken drie Londense schoolmeisjes naar Syrië vertrokken om nog lang en gelukkig te leven in het IS-paradijs. Shamima Begun was een van hen. Pas vijftien was ze toen ze met twee vriendinnen op het vliegtuig naar Turkije stapte en tien dagen na haar aankomst in Raqqa trouwde met de Nederlandse bekeerling Yago Riedijk. In het tweede seizoen van BBC’s I’m Not a Monster reconstrueert Josh Baker het verhaal van Shamima, die nog altijd vastzit in een gevangenenkamp.