Bizar beest: wespendief

Elmar Veerman
bizar beest dieren raar
Ze zijn nu weer in tropisch Afrika, maar vanaf mei komen de wespendieven weer naar Nederland om hun zegenrijke werk te doen.

De wespen waar je in de zomer last van hebt, gedragen zich alsof niemand ze wat kan maken. Hondsbrutaal en opzichtig gekleurd gaan ze zelfverzekerd op je lip zitten, en als dat je niet bevalt kun je een steek krijgen waar je nog dagenlang last van hebt. Hebben ze dan geen vijanden? Jawel. Er is een roofvogel die bijna niets anders eet. De wespendief, familie van de buizerd, maar nauwer verwant aan de wouwen. In het Engels heet hij honey buzzard, dubbel fout, want hij eet ook al geen honing.

 

Nee, wespen dus. Of eigenlijk hun larven. Deze onverschrokken vogel speurt naar wespen, volgt ze naar hun nest en graaft dat dan uit, waarna hij de larven uit hun kraamkamers trekt en oppeuzelt. De wespen proberen zich natuurlijk te verdedigen, maar ze kunnen er niets tegen beginnen. De veren van de wespendief zitten anders in elkaar dan die van wouwen en buizerden en vormen een ondoordringbaar pantser, mogelijk ook nog met chemische wapens erin.

 

Elk jaar broeden in Nederland een paar honderd paartjes wespendieven, en nu ga je zien hoe zo'n Nederlandse wespendief, met een zendertje, de levens van wespenbaby's vroegtijdig beëindigt. Als je bang voor wespen bent, kan het zijn dat je er de kriebels van krijgt.

Elke dag vijf verse tips om te kijken, lezen of luisteren