Als je erover nadenkt is er natuurlijk heel veel bijzonders aan de Dayak fruitvleermuis. Hij is erg klein voor een fruitvleermuis, zeer zeldzaam, en sowieso, net als bij alle vleermuizen is de huid tussen zijn vingers zo groot dat hij ermee kan vliegen. Eigenlijk heel bizar, niet?
Maar de unieke claim to fame van dit tropische zoogdiertje is het feit dat de mannetjes actieve melkklieren hebben. Uit de tepels onder hun oksels komt echt melk. Voeden ze daar hun jongen mee? Vermoedelijk wel, maar wetenschappelijke zekerheid is daar nog niet over. Vrijwel alles wat over deze vleermuis bekend is, komt van een paar vangsten met netten.
En nu moet ik iets toegeven: bruikbare foto's van dit beest kon ik dan ook niet vinden. Wat je hierboven ziet is een andere soort, die er voor een leek best op lijkt (Cynopterus brachyotis). Lange verhalen of video's ben ik ook nergens tegengekomen. Maar wel iets leukers: een artikel over de meest bizarre borstvoedingsweetjes uit het dierenrijk. Met een bijrol voor de batmanmelk.