Elke week tipt de VPRO Boekengids een aantal nieuwe boeken, van Nederlandse romans tot internationale pareltjes en van klassiekers tot non-fictie en dichtbundels. Met deze week nieuwe boeken van Yoko Tawada, Menno de Galan en Ishaq Musa al-Husseini.

Yoko Tawada
De bruidegom was een hond

Bij al die wat lievig-poëtische Japanse feelgoodromans van de laatste jaren, waarin een (magische) kat een spinnende hoofdrol vervulde, is De bruidegom was een hond (Koppernik) van Yoko Tawada een verfrissend tegenwicht. Vroeg in de novelle wordt onderwijzeres Mitsuko Kitamura al mikpunt van ouderlijke roddels nadat ze haar leerlingen een merkwaardig fabel vertelde over een prinses die belooft te trouwen met een hond als die haar koninklijke kont schoonlikt. Nog curieuzer wordt het wanneer een hondachtige man zich vervolgens bij haar thuis meldt, haar (zeer bedreven) minnaar wordt en haar huishouden volledig overneemt. Maar een sprookjesprins blijkt hij allerminst, in Tawada’s kafkaëske, intrigerende vertelling, die hooguit de logica van een ijldroom volgt en eerder verwarring dan troost biedt.

(Dirk-Jan Arensman)

Menno de Galan
De apenrots

Vorig jaar maart onthulde de Volkskrant een reeks misstanden bij de sportredactie van de NOS. In De apenrots (Alfabet) beschrijft journalist Menno de Galan hoe het zo mis kon gaan gaan bij NOS Sport. Stap voor stap schetst hij hoe er een ‘coryfeeëncultuur’ groeide, waar met name Mart (‘de Mart’) Smeets, Tom Egbers en Jack van Gelder op handen werden gedragen. De specifieke gevallen van grensoverschrijdend gedrag van deze en andere presentatoren en (eind)redacteuren die De Galan blootlegt, zijn niet nieuw. Maar doordat hij er gedetailleerde context bij geeft, wordt inzichtelijk hoe de meeste omroepbestuurders dit lastige onderwerp liever naar een ander bureau doorschoven. Een belangrijk stuk mediageschiedenis, door De Galan secuur en smeuïg geboekstaafd.

(Thomas van den Bergh)

Ishaq Musa al-Husseini
Memoires van een kip

Een kip probeert op ordentelijke wijze samen te leven met andere kippen in haar ren. Er ontstaan fricties wanneer in die gemeenschap binnendringers verschijnen. Pogingen van de kip om toenadering te zoeken tot de vreemdelingen en ontspanning te bevorderen halen weinig uit. Nee, geen verhaal van Anton Koolhaas, maar de roman Memoires van een kip (Jurgen Maas) van Ishaq Musa al-Husseini, een Palestijnse geleerde. Zijn ‘Palestijnse fabel’ (ondertitel) werd eerst geweigerd, en verscheen in 1943 in Caïro. Critici dachten dat de inhoud op het Israëlisch-Arabische conflict sloeg, met een defaitistische politieke boodschap: lijdzame kip komt niet in verzet! Het verhaal schreeuwt onverminderd om duiding. De auteur: ‘Mijn roman gaat niet over Palestijnen en Joden, maar over kippen.’ Intrigerend.

(Maarten van Bracht)

de boekengids in je mailbox?