Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Nepnieuwsjagers
Litouwen is naar eigen zeggen verwikkeld in een informatieoorlog. Poetins Rusland zou voortdurend nepnieuws en desinformatie verspreiden, of ligt het toch genuanceerder?
Het ministerie van Defensie van Litouwen ontving eind april een e-mail van Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de Navo. Zijn in slecht Engels opgestelde boodschap was: alle Navo-troepen zouden uit het Baltische land worden teruggetrokken, inclusief de 270 Nederlandse militairen die gelegerd zijn op de militaire basis Rukla, vlak bij de Russische grens. ‘Fake’ twitterde het ministerie kort daarna met grote rode letters.
Litouwen is al jaren gewend aan pogingen om desinformatie te verspreiden. Vaak gaat het in dit terugkerende nepnieuws over de Navo-troepen in Litouwen, die onderdeel zijn van de Enhanced Forward Presence, die is bedoeld om de Baltische landen en Polen tegen Rusland te beschermen. Zo waren er Duitse militairen die een Joodse begraafplaats hadden geschonden, zijn er plannen voor een Amerikaanse militaire basis in Litouwen, hebben Amerikaanse soldaten een auto gestolen en gaat de grote, jaarlijkse militaire oefening Defender (met 20.000 Amerikaanse soldaten) ondanks de coronacrisis gewoon door. Al die nieuwsverhalen zijn fake.
Geschiedvervalsing
Anticanon
Maar niet alleen in de Baltische landen is men bang voor Russische desinformatie. Ook in de huidige coronacrisis wordt volop naar Rusland gewezen als bron van misinformatie en complottheorieën over het virus, onder meer door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie. Het Russische doel is verwarring zaaien in het Westen op basis van de zogenaamde Gerasimov-doctrine, zoals ook The New York Times kortgeleden weer schreef. Hiermee wordt verwezen naar de Russische strategie van ‘hybride’ oorlogsvoering: met wapens én propaganda.
VPRO Tegenlicht
NPO 2, zondag 22.20-23.10 uur