VPRO Gids 42

17 oktober t/m 23 oktober
Pagina 32 - ‘Boekentips’
papier
32

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 17 oktober

Verstikkend

Kim Jiyoung, geboren in 1982 - Cho Nam-Joo

Subtiel in haar boodschap is Cho Nam-Joo niet in Kim Jiyoung, geboren in 1982 (Nijgh & Van Ditmar), de Zuid-Koreaanse ‘miljoenenseller’ waarin het millennialtitelpersonage, recentelijk huismoeder geworden, in de openingsafdeling plotseling met de stemmen van andere vrouwen begint te praten. Die van haar schoonmoeder, een studievriendin, een overledene... Symbolische schizofrenie die, leert het (psychiaters)verslag van haar leven, is veroorzaakt door het verstikkende patriarchaat. De frustraties van per definitie minderwaardig aan mannen worden geacht, een maatschappij waarin men meisjes aborteert ‘alsof “dochter” een medisch probleem is’. Van 63 procent van een mannensalaris krijgen, moederschapsdwang en slachtofferverkettering bij MeToo-vergrijpen. Een feministisch traktaat in romanvorm. Maar wel eentje dat met ziedende afstandelijkheid je volledige aandacht opeist, en vasthoudt tot het grimmige slotakkoord.

DIRK-JAN ARENSMAN

Vuilbekkend

In genade - Rye Curtis

Cloris Waldrip is met Mr. Waldrip op weg naar een blokhut in het Bitterroot National Forest als hun vliegtuigje neerstort. Cloris overleeft, maar bevindt zich als 72-jarige Texaanse plotseling middenin de wildernis van Montana. Niet ver daarvandaan rijdt parkranger Debra Lewis haar rondjes door datzelfde bos. Twee tegenpolen die Rye Curtis in zijn knotsgekke debuutroman In genade (Ambo|Anthos) beurtelings aan het woord laat: de keurige Cloris, wier leven zich rond de kerk en haar echtgenoot concentreerde, en de vuilbekkende Debra die na haar scheiding zoveel mogelijk rode wijn naar binnen giet. Een verhaal waarin het wemelt van de groteske personages die in een film van de gebroeders Coen niet zouden misstaan, maar dat desondanks weet te ontroeren.

KATJA DE BRUIN

Verketterd

De oorlog tegemoet - Lodewijk Petram en Samuël Kruizinga

In de Spaanse Burgeroorlog waren ook een kleine 700 Nederlanders actief, uit volle overtuiging of geronseld door de CPN. Ze vormden geen eenheid maar streden verspreid over de Internationale Brigades van de Republikeinen tegen de Nationalisten van Franco (en daarmee ook tegen Hitler en Mussolini). Militair konden ze maar weinig uitrichten. Omdat ze illegaal waren uitgereisd – Nederland was ‘neutraal’ en hield zich afzijdig – werd hun bij terugkeer het Nederlanderschap ontnomen. In de Koude Oorlog werden de oud-Spanjestrijders gezien als handlangers van Stalin en werden ze verketterd. Pas decennia later volgde eerherstel. In De oorlog tegemoet (Atlas Contact) volgen Lodewijk Petram en Samuël Kruizinga enkele van de markantste Spanjestrijders, onder wie de schrijver Jef Last.

MAARTEN VAN BRACHT