Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Iconen
Supermodellen, grungemode en de opkomst van trainingspakken; in de podcast Vogue: the nineties blikken mode-iconen terug op de jaren negentig.
Op 7 maart 1991 zat de Britse modejournalist Hamish Bowles vooraan bij de modeshow van Gianni Versace in Milaan. Terwijl uit de speakers de megahit Freedom van George Michael knalde, liepen Linda Evangelista, Christy Turlington, Naomi Campbell en Cindy Crawford gearmd de catwalk op.
Het was volgens Bowles alsof er een stroomstoot door de ruimte ging, en hij realiseerde zich dat hij zich bevond ‘in het epicentrum van een wereld waarin alles veranderde’.
Nee, Bowles, de pedante presentator van de podcast Vogue: the nineties, is bepaald niet van de relativering. Zijn wereld draait om mode. Dat die wereld in de jaren negentig ingrijpend veranderde, is ontegenzeggelijk waar. In deze uitstekend gemaakte podcast blikken de belangrijkste bewoners van Planeet Mode terug op de nineties. Victoria Beckham, Anna Wintour, Marc Jacobs, Calvin Klein, Donna Karan; je hoort ze allemaal.
In de eerste aflevering staat de opkomst van het model als persoonlijkheid centraal. Linda, Christy, Naomi, Cindy en Kate hadden destijds genoeg aan hun voornaam. Niet langer waren ze levende paspoppen, hun status was vergelijkbaar met die van sterren uit de film- en muziekindustrie.
Cruciaal in die ontwikkeling was de clip van Freedom; het nummer waarin George Michael de keerzijde van wereldroem bezong.
In de tweede aflevering gaat het over een andere zanger die gebukt ging onder zijn sterrenstatus. Kurt Cobain zou tot zijn afgrijzen bepalend zijn voor een heel nieuwe ontwikkeling: grungemode.
Cadeautje!
Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Een beetje grunger kocht z’n kleren bij de kringloopwinkel, maar dat weerhield Marc Jacobs er niet van een grungelijn te ontwerpen voor Perry Ellis. De stukken zagen eruit alsof ze rechtstreeks van het Leger des Heils kwamen. Courtney Love, de weduwe van Cobain en zelf een grunge-icoon van formaat, kreeg ze toegestuurd maar verklaarde dat ze ze gelijk had verbrand.
Gelukkig heeft Cobain niet hoeven meemaken dat het wollen vest dat hij droeg tijdens de beroemde MTV Unplugged sessie in 1993, onder de hamer ging. Vorig jaar werd het ongewassen vest voor 334.000 dollar verkocht.
Net toen je dacht dat het niet veel gekker kon worden op modegebied, ontdekten ontwerpers de hiphop in de getto’s. Ineens was het cool om in een trainingspak en een polo van Ralph Lauren rond te lopen. Voorlopers waren twee jongens uit Brooklyn: Thirstin Howl III en Rack-Lo, die belegen countryclubkak street cred wisten te geven.
Over de opkomst van de trainingspakkencultus hoor je in de derde aflevering van Vogue: the nineties.