VPRO Gids 22

29 mei t/m 4 juni
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Cadeautje!

Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 29 mei

Empathisch weemoedproza

Twee weken weg - R.C. Sherriff

Na het op zijn loopgraafervaringen in de Eerste Wereldoorlog gebaseerde succestoneelstuk Journey’s End (1927) vond R.C. Sherriff (1896-1975) het idee voor zijn debuutroman uit 1931 haast gênant simpel. In Twee weken weg (AtlasContact) schetst hij de jaarlijkse zomervakantie van het oergewone lageremiddenklassegezin Stevens in het badplaatsje Bognor Regis, al twintig jaar steevast in hetzelfde pension. Klinkt saai als een strandvakantie? Je leest ademloos over hun Everyman-belevenissen. Over de eerste zomerliefde van dochter Mary. Over moeder Stevens, die plezier voorwendt maar heimelijk doodsbang is voor de zee. Of over die doodgoeie pater familias, van manusje-van-alles opgeklommen tot trotse kantoorklerk, om wiens verzenuwde routinezucht en klassenbewustzijn je vertederd glimlacht, nooit spottend. William Trevorachtig empathisch weemoedproza om soezelig in te verzinken.

DIRK-JAN ARENSMAN

Bittere gasgeschiedenis

Gronings goud - Wendelmoet Boersema

Toen in 1959 het Groninger veld werd ontdekt, ofwel de aardgasbel van Slochteren, richtten de Staat, oliemaatschappijen, NAM en Gasunie gezamenlijk het zogeheten gasgebouw in, waarna langs voor de buitenwacht vaak ondoorzichtige besluitvorming decennialang steeds meer gas werd gewonnen. De Staat verdiende er het meest aan: 400 miljard euro, waarmee onze welvaartsstaat ook sociaal kon worden gehouden. In Gronings goud (Ambo|Anthos) beschrijft Trouw-journalist Wendelmoet Boersema voorbeeldig de deels verborgen gebleven en bitter eindigende geschiedenis van het Nederlandse gas binnen het internationale politiek-economische krachtenveld. Echec: niks ‘gasrotonde’, méér Russisch gas importeren in plaats van duurzame alternatieve energie, en falende afwikkeling van de aardbevingsschade aan huizen en bewoners in het Groningse. 

MAARTEN VAN BRACHT

Raadselachtig element

Raam, sleutel - Robbert Welagen

De ene na de andere prachtroman van Robbert Welagen is sinds zijn debuut Lipari (2006) besproken in deze kolommen. Toch kennen veel lezers acht boeken later nog altijd zijn naam niet. Nu doet zich een nieuwe gelegenheid voor: Raam, sleutel (Nijgh & Van Ditmar). Karlijn is net gedebuteerd met een roman en wordt geïnterviewd door Hanna, die ze tot haar verwarring meteen aantrekkelijk vindt. Als een paar uur later haar vriend Arne verongelukt lijkt de weg voor een relatie vrij, maar Karlijn wordt verteerd door rouw en schuldgevoel. In twintig pagina’s legt Welagen de basis voor het drama dat zich ontvouwt, waaraan hij een raadselachtig element toevoegt in de vorm van een gum. Dringend advies: lees die man.

KATJA DE BRUIN

naar de vpro boekengids