Een erfenis, een huis in Portugal, en daar moet nogal wat aan gebeuren. Ramen hangen scheef in de sponningen, de toilet lekt, de keuken is ingestort. Maar een vakman blijkt lastig te krijgen. Geen tijd, klinkt het. Beloftes om langs te komen, blijven beloftes. Tekort aan technisch personeel, te veel meesters in de rechten, is het verhaal.
In Nederland is het niet anders, en dat wringt. Zoals in de VPRO Tegenlicht-uitzending ‘De nieuwe elite’ een leraar haar (techniek)leerlingen voorhoudt: ‘Hoe vaak heeft een advocaat een loodgieter nodig? En hoe vaak een loodgieter een advocaat?’
118.400 openstaande vacatures in de techniek en ICT kende Nederland in het tweede kwartaal van dit jaar volgens het CBS. Elektriciens, loodgieters, dakdekkers, timmermannen, monteurs: ze zijn niet te vinden. Een urgent probleem, want er is een gigantisch woningentekort, de energietransitie moet gestalte krijgen, het land moet weerbaar gemaakt tegen zeespiegelstijging en noodweer. Maar wie gaat die CO2-neutrale woningen bouwen? Wie moet die warmtepompen aanleggen? Wie zal de dijken verzwaren?