Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Boekentips
Drie aanraders
Boekentips in de week van 23 oktober
Wederzijds onkenbare levens
Het derde verhaal van William - Elizabeth Strout
Bij Elizabeth Strout is het altijd goed thuiskomen. Omdat haar vertellers klinken alsof ze tegenover je aan de keukentafel zitten, en ze trouw is aan bepaalde personages. Na twee romans rond de hartveroverende mopperkont Olive Kitteridge vertelt Lucy Barton in ‘haar’ derde Het verhaal van William (AtlasContact). Dat van haar ooit chronisch overspelige ex-man dus, met wie ze desondanks een band behield en die haar kort na het overlijden van liefde-van-haar-leven David vraagt mee te gaan naar Maine om een familiegeheim te onderzoeken. Wat volgt is een verkenning van dat geheim én hun gezamenlijke verleden. Als jonggeliefden uit verschillende milieus, ouders van twee dochters, vervreemden en vrienden. Een teder portret van verweven, maar uiteindelijk wederzijds onkenbare levens.
Atlas Contact
DIRK-JAN ARENSMAN
Mythische watersnood
De grote en vreeselike vloed - red. Hanneke van Asperen, Marianne Eekhout en Lotte Jensen
In 1421 zette de Sint-Elizabethsvloed de polder Grote Waard bij Dordrecht blijvend onder water. Landbouwgrond werd weer viswater en de Biesbosch ontstond. Over deze stormvloed is weinig feitelijks bekend – het aantal slachtoffers en verdwenen dorpen is niet overgeleverd – maar wel speelt deze watersnood sindsdien stevig tot de verbeelding, aangezwengeld door de eind vijftiende eeuw geschilderde Elisabethpanelen, te zien in de Grote Kerk in Dordrecht. Deze stad ving veel slachtoffers op, daarom werd de vloed vernoemd naar de heilige Elisabeth van Thüringen, bekend van haar liefdadigheid. Het lees- en kijkboek De grote en vreeselike vloed (De Bezige Bij), onder redactie van Hanneke van Asperen, Marianne Eekhout en Lotte Jensen, gaat in op zes eeuwen mythevorming en culturele verbeelding.
De Bezige Bij
MAARTEN VAN BRACHT
Mevrouw Shakespeare
Gisterland - Imme Dros
Anne is beter in verstellen en boter karnen dan in zwijgen. Ze is eigenzinnig en leert op eigen houtje lezen en schrijven. Dan ontmoet ze de acht jaar jongere Will, die leeft voor woorden en verhalen en naar wie ze ademloos luistert. Anne is Anne Hathaway, en die Will, dat is William Shakespeare. In haar roman Gisterland (Van Oorschot) wekt Imme Dros dit illustere echtpaar tot leven, zoals Maggie O’Farrell dat in 2020 deed in het meesterlijke Hamnet. Dros laat Anne meedenken over de totstandkoming van klassieke stukken en voert haar op als een wel erg moderne echtgenote voor haar tijd. Daarmee is Gisterland niet alleen een historische roman, maar ook een feministisch monument voor mevrouw Shakespeare.
Uitgeverij G.A. van Oorschot B.V.
KATJA DE BRUIN