VPRO Gids 1

1 januari t/m 7 januari
Pagina 7 - ‘Forum’
papier
7

Forum

Reacties op de inhoud van de VPRO Gids, VPRO-programma’s en andere mediazaken kunt u sturen naar forum@vpro.nl. Vermeld altijd uw naam, adres en telefoonnummer.

Brieven kunnen worden geredigeerd c.q. ingekort. Over (niet-)plaatsing wordt niet gecorrespondeerd.

Droedelen

De beschouwingen van Hugo Blom zijn vaak herkenbaar en ik geniet van zijn columns. Dat was ook weer het geval met ‘Bladeren’ in VPRO Gids #50 (p. 7). Heerlijk, gewoon even stilstaan en rondkijken, ook al is het in de Appie. Zouden meer mensen met enige regelmaat moeten doen! En herkenbaar, geen lijstjes, maar het gehannes met een bril bij het boodschappen doen, voor mij omdat ik de onderschriften bij de producten niet meer kan lezen. Dank voor het woord droedelen, Hugo, dat kende ik nog niet. Ik heb meteen het Bommellexicon gepakt omdat ik dacht dat het een Marten Toonder-woord was. Maar niet dus, Wikipedia leerde me dat het van het Engelse werkwoord ‘to doodle’ komt en dat het vooral door jonge mensen wordt gedaan. Droedelen past dus helaas niet in het ‘mooie Nederlandse woordenlijstje’ dat ik vroeger met een collega/vriend opstelde, maar goed zo, Hugo: blijf droedelen, doerak. Forever young! En zonder nederlaag geen overwinning, toch?

JAN GROEN, BOIJL

Opschrijven

Het is noch een overwinning, noch een nederlaag om voortaan alles op te schrijven (VPRO Gids #50, p. 7, ‘Bladeren’). Er is een andere optie: acceptatie!

EVA VAN TEESELING

Amalia 

Maarten van Bracht meent te weten dat de republikeinse beweging in ons land niet veel meer voorstelt, maar hij heeft blijkbaar niet de moeite genomen om de website te bezoeken van wat vroeger het Republikeins Genootschap heette. Dan zou hij niet alleen hebben gezien dat deze beweging inmiddels kortweg Republiek heet, maar ook dat de antimonarchistische beweging in ons land springlevend en actiever dan ooit is. De bewondering en steun voor de monarchie nemen op alle fronten af, vooral onder jongeren. Laten we hopen dat Republiek zich over een jaar of twintig kan opheffen, nadat Amalia zelf ook definitief tot het inzicht is gekomen dat ze veel beter andere dingen kan gaan doen.

FONS ALKEMADE, HAARLEM

Amalia (2)

Het artikel over Amalia was een onsmakelijke inleidende beschieting (VPRO Gids #49, p. 66, ‘Amalia, hoera’). Persoonlijk zou ik toch liever niet in de Republiek Nederland wonen, waar je zomaar met een president van een obscure partij opgezadeld kunt worden. Dan maar liever de erfelijke monarchie. Ook deze mensen hebben namelijk een keuze: het niet doen.

ALBERT DUINKERKEN, GRONINGEN

Langs de Maas (2)

Briefschrijver H. Diepeveen kapittelt (‘Forum’ #50) de makers van Langs de Maas wegens geschiedvervalsing. Terecht. Maar zelf is hij ook niet foutloos: de naam van oud-president Mitterrand spel je met dubbel r, meneer Diepeveen (en eindredactie), en niet (tot twee keer toe) als Mitterand.

RENÉ DE COCQ, APELDOORN

100 dagen in je hoofd (3)

Wat was 100 dagen in je hoofd een ongelooflijk ontroerende serie. Het heeft me diep geraakt. Dit gaat toch heel wat dieper dan een ‘gewone’ documentaireserie. En wat een geweldige jongens zijn Tim en Nicolaas dat ze dit avontuur zijn aangegaan en het op zo'n bijzondere manier hebben beëindigd. Ben wel benieuwd wat ze in hun vrije tijd deden, als ze niet op hun afdeling waren. Woonden ze op het complex of gingen ze naar hun eigen huis?

RINA HILARIUS, HEEMSTEDE

Gas

Inderdaad, dat waren nog eens Andere tijden! (VPRO Gids # 49, p. 74, ‘Gaskunst’). Een deal tussen de Gasunie en Gazprom: vier miljard kubieke meter gas voor twaalf miljard euro (euro’s in 1996?!). Dat is drie euro per kuub gas! Andere tijden! En Sjeng Scheijen directeur van het Groninger museum. Hè? Oh ja, dat waren andere tijden. Het hoeft niet waar te zijn of te kloppen: het is gewoon een andere kijk op de geschiedenis!

FRANK SCIARONE