VPRO Gids 34

20 augustus t/m 2 september
Pagina 11 - ‘‘De psychiatrie is verslaafd aan pillen’’
papier
11

‘De psychiatrie is verslaafd aan pillen’

Daan Schneider

De zesde en laatste zomergast die Janine Abbring dit seizoen ontvangt is psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk.

 

 

 

Bessel van der Kolk

Bio

Psychiater Bessel van der Kolk (1943) is een expert op het gebied van trauma. Hij is hoogleraar aan de Boston University School of Medicine, president van de Trauma Research Foundation en geeft les over de hele wereld. In 2014 publiceerde hij het boek The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma (vertaald in het Nederlands als Traumasporen) over de sporen die trauma achterlaat in ons leven en in ons lichaam – zoals een overactief alarmsysteem in de hersenen, te veel stresshormonen en veranderingen in het systeem dat relevante van irrelevante informatie scheidt. Van der Kolk verdiept zich in diverse innovatieve vormen van therapie, zoals yoga, theater, zang en dans. Op dit moment bestudeert hij het gebruik van psychedelica en MDMA bij de behandeling van trauma en ook verkent hij de mogelijkheden van neurofeedback, een soort fysiotherapie voor het brein met als doel een onevenwichtige balans in de hersengolven op te heffen. 

 

 

 

 

 

192 weken

Zo lang staat Bessel van der Kolks boek The Body Keeps the Score al op de bestsellerlijst van The New York Times, waarvan vele weken op nummer 1. ‘Vrienden vragen mij weleens: “Bessel, check je nu voortdurend je telefoon om te kijken waar je boek staat op de bestsellerlijst?” Dan zeg ik: “Zou jij dat niet doen?”’ (Bessel van der Kolk, The New York Times, 8 juli 2021) 

 

 

Robert Vermeiren

Robert Vermeiren, psychiater en zomergast in 2021: ‘Ik ga zeker voor de buis zitten. Bessel van der Kolk weet als geen ander zijn ervaring uit de spreekkamer te combineren met innovatief onderzoek. De behandeling van trauma moet volgens hem altijd persoonsgericht zijn. We hebben allemaal unieke ervaringen en daarom is niet iedereen gebaat bij dezelfde methode. In de geestelijke gezondheidszorg moeten we af van dat strikt gestandaardiseerde en geprotocolleerde. Van der Kolk heeft veel interesse in het creatieve en non-verbale. Wat dat betreft heeft hij zich als Europeaan niet laten meeslepen door de Amerikaanse focus op medicatie. Hij is een boegbeeld voor nieuwe, alternatieve therapieën. Zo was hij bijvoorbeeld al geïnteresseerd in EMDR toen er nog weinig over bekend was.’

 

 

Ester Perel

Esther Perel, psychotherapeut en zomergast in 2018: ‘Ik ken Bessel sinds 1998, toen hij in New York kwam lesgeven op de faculteit van het International Trauma Studies Program, dat is opgericht door mijn echtgenoot Jack Saul. Na 11 september 2001 kwam Bessel regelmatig bij ons over de vloer om te spreken met mijn zoon Noam, die vijf jaar was en vlak bij het World Trade Center op school zat toen de aanslag plaatsvond. Noam had tekeningen gemaakt van de aanslag. In The Body Keeps the Score wijdt Bessel enkele pagina’s aan Noams verhaal om in te gaan op trauma en veerkracht. Bessel belicht als psychiater minder conventionele praktijken en bevraagt de status quo. Hij is open, altijd nieuwsgierig en eerlijk over wat hij wel en niet weet – een gedreven onderzoeker, die zijn inzichten op een toegankelijke en getrouwe manier wil overbrengen op de samenleving.’ 

 

 

Van Kooten en De Bie

Van der Kolk groeide op in het naoorlogse Den Haag, in een streng religieus gezin. De middelbare school volgde hij aan het Dalton Den Haag, waar hij in de klas zat met Kees van Kooten en Wim de Bie. Op zijn achttiende vertrok hij naar de Verenigde Staten om politieke wetenschappen en medicijnen te studeren. 

 

 

Herinneringen

‘Iedereen die iets van trauma weet, weet dat je herinneringen kunt verdringen. Dat je ze móét verdringen vaak, om verder te kunnen leven. En onder invloed van MDMA bijvoorbeeld komen ze eruit, dat hebben we in ons lab al vaak gezien bij patiënten. Ik heb het zelf ook meegemaakt toen ik MDMA had gebruikt. Ik had zo’n medelijden met dat kleine, hongerige joch dat ik was in de oorlog. Ik herinner het me niet letterlijk, maar ik voelde hoe het was.’ (Bessel van der Kolk, de Volkskrant, 15 oktober 2021) 

Keuzefilm: Fanny och Alexander

De keuzefilm van Bessel van der Kolk is Fanny och Alexander (S/F/D, 1982). Semiautobiografische familiesaga van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve en Ewa Fröling. Fanny en Alexander groeien op in een uitbundige Zweedse theaterfamilie. Na de dood van hun vader hertrouwt hun moeder met een geestelijke die wars is van levensvreugde. De kleine Alexander creëert zijn eigen wereld met marionetten en een laterna magica. Warm pleidooi voor verbeeldingskracht. 

De keuzefilm wordt direct na Zomergasten uitgezonden. Lees meer over deze film op vprogids.nl/zomergastenfilms.

De interviews uit VPRO Zomergasten zijn vanaf woensdag na de uitzending ook terug te luisteren als podcast op vpro.nl/zomergastenpodcast of via je favoriete podcastapp.