VPRO Gids 36

3 september t/m 9 september
Pagina 34 - ‘Boekentips’
papier
34

Boekentips

Drie aanraders


Boekentips in de week van 3 september

Doofpotspeurneus

Aan Java Road - Lawrence Osborne

Ook Lawrence Osbornes zevende roman, Aan Java Road (Prometheus), zou je een thriller in de Graham Greene-traditie kunnen noemen. Decor is Hongkong anno 2019, waar Adrian Gyle, al twintig jaar een net-niet-cynische expatverslaggever, zich in zijn nadagen tot een doofpotspeurneus ontpopt. De zaak is die van de verdwijning van Rebecca To. Een upper class meisje dat vooropliep in de (studenten)protesten tegen de Chinese communistische partij én de maîtresse van zijn oude studiemaatje aan Cambridge, de steenrijke charmeur Jimmy Tang, wiens rol steeds suspecter lijkt. En, ja, die plot staat bol van spanning en morele dilemma’s. Maar Osborne excelleert toch vooral in het schilderen van de stad in politiek turbulente tijden, de verraderlijke grijstinten in een Brits-Aziatische The Great Gatsby-vriendschap.

DIRK-JAN ARENSMAN

Schuldeloos lijden

Nastja’s tranen - Natascha Wodin

Sinds Poetins invasieoorlog in Oekraïne werd Natascha Wodin (1945) hier bekend door Ze kwam uit Marioepol, over het onwaarschijnlijk trieste leven van haar Oekraïense moeder en Russische vader. Wodin, in Duitsland opgegroeid in een opvangkamp voor dwangarbeiders en in 1992 naar Berlijn verhuisd, raakte daar bevriend met haar Oekraïense schoonmaakster en tekende haar onfortuinlijke levensverhaal op in Nastja’s tranen (Atlas Contact). Net als Wodins moeder destijds, wordt Nastja, nadat haar toeristenvisum blijkt te zijn verlopen, een speelbal van noodlot in Oekraïne en Duitsland, en volgen omzwervingen tussen hoop en vrees. Haar vermogen om te lijden en zich te verweren is indrukwekkend; de last van het Russisch-Oekraïense complex leunt zwaar op de schouders van de schuldeloze enkeling.

MAARTEN VAN BRACHT

Onwaarschijnlijk duo

Haar eerste Amerikaan - Lore Segal

Ilka Weissnix is een 21-jarige Joodse vluchteling uit Wenen die na de oorlog in haar dooie eentje in New York belandt. Carter Bayoux is twee keer zo oud en stevig aan de drank, maar hij is ook een prominente zwarte intellectueel die bij de Verenigde Naties werkt. Hij neemt de naïeve maar onverschrokken Ilka onder zijn vleugels en zij is ondanks zijn voortdurende gevecht met de fles verrukt over deze flamboyante bon vivant, die haar zowel het ‘echte’ Amerika als de liefde leert kennen. Het is een onwaarschijnlijk duo dat Lore Segal in Haar eerste Amerikaan (Cossee) tot leven wekt, maar ze doet dat met zoveel branie en humor dat je Ilka en Carter onvoorwaardelijk in je hart sluit.

KATJA DE BRUIN

naar de boekengids