Je leest dit artikel gratis. Wil je meer van de VPRO Gids? Neem een abonnement. Nu 12 weken voor slechts 10 euro. Ik wil meer lezen →
Goed nieuws?
Voor de tweede VPRO Gids Journaaltest keken we naar het nieuws in vier landen. Zit of staat de presentator? Waarmee opent het nieuws, is het ‘Pelé’ of ‘Pulleh’ en waar ligt Bosnië?
Verantwoording
Voor deze test zijn de avonduitzendingen van het RTL Nieuws, NOS Journaal, ARD Tagesschau, BBC News at Six en VRT NWS van maandag 2 januari 2023 bekeken. Niet alle uitzendingen duren even lang en dat heeft natuurlijk invloed op het aantal onderwerpen. Het Belgische nieuws duurt twee keer zo lang als de Tagesschau, ook vanwege het uitgebreide sportblok. De items daarin zijn voor de helft meegeteld. Het weerbericht is niet overal integraal onderdeel van het nieuws en wordt daarom slechts zijdelings genoemd. Voor een bredere blik en om de rol van het toeval enigszins te dempen zijn ook de journaals van vrijdag 19 november 2022 en zaterdag 30 december 2022 nauwkeurig bekeken. Vijftien uitzendingen vormen bij elkaar weliswaar nog steeds slechts een fractie van de enorme televisienieuwsproductie, maar ze geven toch een indruk van selectie en presentatie van het nieuws.
Journaaltest 2005
Dit is de tweede VPRO Gids Journaaltest. De vorige stond in VPRO Gids #26 van 2005 en daarin werden de avonduitzendingen van vrijdag 3 juni 2005 beoordeeld. Het betrof toen enkel publieke omroepen uit Nederland en de buurlanden. RTL Nieuws ontbrak en Tagesschau kwam met een 5 het slechtst uit de test. ‘Fantasieloos en gedateerd. Radio op televisie voorgelezen door een cameraschuwe presentator.’ De 6,5 voor het BBC News was weliswaar voldoende, maar hield niet over. ‘Presentator kan niet stilzitten. Nieuws schetst beeld van een eiland vol moordenaars en verkrachters dat zich niets aan de rest van de wereld gelegen laat liggen.’ Het Eén Journaal – zoals het destijds heette – van de VRT kreeg een 7. Dat was niet te danken aan het kruisgesprek van de nieuwslezeres met een correspondent. ‘Vraagt vijf keer hetzelfde in andere bewoordingen.’ Het door Sacha de Boer gepresenteerde NOS Journaal kwam in 2005 als beste uit de buis en kreeg een 7,5. Dat cijfer was hoger geweest met minder aandacht voor het weer en de agenda van Koningin Beatrix. De luchtige afsluiter werd ook niet gewaardeerd.
Nieuwsoverzicht
Drie willekeurige dagen kijken naar de Nederlandse journaals en die van de buurlanden leert dat voetbal, religie en oorlog de breedste belangstelling genieten. Die onderwerpen haalden op dezelfde dag álle vijf journaals. Dat lukte verder alleen de VN-klimaattop in Egypte, al kwam covid in de buurt. Het WK voetbal in Qatar zat 19 november 2022 in alle journaals. Niet dankzij de mooie doelpunten, maar vooral vanwege schaamteloze uitspraken van Fifa-bobo Infantino. Het overlijden van Pelé was op 30 december nieuws in alle uitzendingen en zijn afscheidsceremonie in het Santos-stadion op 2 januari van dit jaar kreeg ook op elke zender een basisplaats. Dat gold ook voor de overleden emeritus paus Benedictus XVI. Elke nieuwspresentator kon zonder bruggetje door van de Braziliaanse naar de Romeinse rijen. De oorlog in Oekraïne haalde op 2 januari alle bulletins door een zware Oekraïense aanslag op een tijdelijke Russische militaire basis in Makijivka. Overigens was dit bloedbad nergens de opening van het nieuws. Aandacht voor de oorlog is niet meer vanzelfsprekend en regelmatig zijn bulletins weer Oekraïne-vrij.
De opening van het journaal heeft het meeste gewicht. Twaalf van de vijftien keer was dat een binnenlands onderwerp en slechts drie keer betrof het een onderwerp over de grens. Van het totale aantal onderwerpen is de verhouding binnenland-buitenland bij NOS en RTL ongeveer gelijk. Dat betekent niet evenveel aandacht, er zijn veel buitenlandse ‘kortjes.’ In Duitsland en België is er beduidend meer binnen- dan buitenlands nieuws. De BBC heeft niets geleerd van onze vorige test, want sinds 2005 is daar weinig veranderd. Nog steeds gaat veruit het meeste news over het eigen eiland. Het lange vrt-bulletin kent gemiddeld veertien items, BBC en ARD houden het bij acht, en RTL en NOS zitten daar met respectievelijk twaalf en elf onderwerpen tussenin.
Op 19 november was er opvallend veel overlap tussen RTL en NOS. Beide uitzendingen openden met de DWDD-beerput rond Matthijs van Nieuwkerk, deden daarna verslag van het VVD-congres en berichtten vervolgens over de belaagde kozp-demonstranten bij Staphorst. DWDD was het enige Nederlandse onderwerp dat ook over de grens uitgebreid aandacht kreeg. De vrt bracht het nieuws met een fragment van Van Nieuwkerks interviewbezoek aan koningin Máxima. Omdat die dag in het VRT NWS ook EU-vicevoorzitter Frans Timmermans opdook vanwege de VN-klimaattop in Egypte én Max Verstappen genoemd werd, telde Nederland internationaal even mee. Andersom vond die dag eveneens nieuwskruisbestuiving plaats. De voorraad cocaïne in de Antwerpse haven haalde de bulletins van VRT en NOS.
Het uitzendbeleid rond korte buitenlandse berichten, die vaak ondersteund worden door achtergrondmuziek, is onduidelijk. De hartverscheurende val van een Vietnamees jochie in een metersdiepe buis zat alleen in het Nederlandse nieuws, een crash met twee helikopters bij Brisbane was bij RTL en de BBC te zien. Ard en RTL berichtten op 30 december opvallend uitgebreid over de dood van couturier Vivienne Westwood. Daar nam de NOS minder tijd voor, wellicht omdat het dezelfde dag lang stilstond bij het overlijden van zangeres Margriet Eshuijs met Ad Visser. Terecht, want wie eind december overlijdt haalt zelden een jaaroverzicht. Verder vielen mooie minireportages bij RTL op over gaslantaarnaanstekers in Londen en watersnoodrampjes in New Yorkse souterrains. De Belgen pakten flink uit met de sluiting van een verouderde gevangenis in Vorst en de verhuizing van alle bewoners.
De meest zinloze reportage zat in het NOS Journaal van 19 november – die ging over sint- of kerstaankopen in Zutphen en Borculo. Of zoiets. Ook mal waren die zaterdag de lottogetallen inclusief ‘Superzahl’ in de Tagesschau. Het leukste item die dag betrof het met veel bombarie aangekondigde verslag van het Belgische kampioenschap escaperoom. Dat werd bewaard voor het laatst. Helaas kwam presentator Wim De Vilder aan het einde van de uitzending met slecht nieuws. ‘We hadden inderdaad nog een verslag over de escaperoom beloofd, maar… dat is er nog niet. Onze ploeg is er blijkbaar nog niet uitgeraakt. Nog niet de juiste codes kunnen vinden.’
NOS Journaal
Leader en decor
NOS Journaal
Rood-witte mix van wereldbol en NOS-O. Volle tune eindigt met gongslag. Geen desk, maar een hypermoderne statafel met witte voet en rood blad. Daarop een laptop en vol glas water. Tafel verdwijnt snel uit beeld en is pas aan het eind van de uitzending weer zichtbaar.
Presentatie
NOS Journaal
Hij heeft ze altijd bij zich, maar nog nooit zagen we Rob Trip (1960) iets voorlezen van een van zijn tekstkaartjes. Heeft hij niet nodig, de autocue werkt altijd. Trip zit nooit tijdens de uitzending, hij kuiert op zijn gemak de huiskamer in. Zijn stappenteller staat altijd aan.
Opening
NOS Journaal
Nieuwjaarsnacht. Item vuurwerkverbod begint met beeld van man in vale jeans bij plastisch chirurg. Blijkt geen slachtoffer, maar de verslaggever. Dresscode is casual. Trip bezigt ‘waarvan we nog steeds niets weten’. Familiaire ‘we’-talkshowtafeltaaltrend, ook hier.
Paus en Pelé
NOS Journaal
Correspondent Nina Jurna heeft het als enige over ‘Pulleh’ in plaats van ‘Pelé’ en duidt diens betekenis Brazilië-breed. NOS blijkt correspondent Vaticaanstad te hebben. Overzichtelijk werkgebied. Ze noemt dood Benedictus XVI, al jaren met emeritaat, ‘einde van een tijdperk’.
Oekraïne/aanslag Makiivka
NOS Journaal
Beeldovergang van vuurpijlen naar raketvuur is zowel fraai als cynisch. RTL toont dezelfde tweetrapsraket. Divers brongebruik. Correspondent noemt ook frontbewegingen met ‘heel veel doden, hoeveel weten we niet precies. Zeventig tot honderd, 150.’ Onbekend dus.
Overig
NOS Journaal
Huiselijke en informatieve reportage over reanimeren, minireisspecial over slavernijverleden op Bonaire en pareltje van Peer Ulijn over een op strand gevonden zeepaardje in quarantaine in aquarium Blijdorp.
Eindoordeel
Dankzij fraaie vormgeving, gedegen selectie, veel correspondenten (Curaçao, Vaticaanstad) en goede verslaggevers staat het ‘achtuur’ als een huis. Eigen mensen vaak in beeld, wat ten koste kan gaan van de zogeheten weesberichten, items zonder NOS-gezicht.
8
RTL Nieuws
Leader en decor
RTL Nieuws
Oei. Een klok in beeld en dan toch pas om 19.30:53 beginnen. Slecht begin. In de leader is weliswaar de omtrek van Nederland te herkennen, maar wat zien we verder precies? Feestverlichting boven de Randstad? Gestileerde duodesk met plekken voor staand werken.
Presentatie
RTL Nieuws
Duopresentatie! Vandaar de dubbeldesk. Maar waarom eigenlijk? Presentatoren Antoine Peeters (1975) en Anita Sara Nederlof (1990) vullen elkaar vloeiend aan, maar kunnen dit ook in hun eentje. Het wachten op de spreekbeurt heeft iets van het NK neutraal kijken.
Opening
RTL Nieuws
Gebrek aan wintersportsneeuw, want het is bovengemiddeld warm in de Alpen, dûh. Oppassen dus tijdens het skiën. Zelfs tips van een skileraar. Lekker belangrijk.
Paus en Pelé
RTL Nieuws
Na de uitgebreide aandacht voor het overlijden van Benedictus XVI en Pelé zijn de ceremonies klein nieuws. Wachtrijen worden met timelapse in beweging gezet. Leuk beeldgrapje.
Oekraïne/aanslag Makiivka
RTL Nieuws
Russische militaire woordvoerder is zowel hier als bij de NOS naamloos. Onderschept telegrambericht oogt spannend, maar niet alle kijkers beheersen het cyrillische alfabet.
Overig
RTL Nieuws
Details bij aanval op Mexicaanse gevangenis en reportage over bijna vergeten EUFOR-missie in Bosnië. Heldere topografie: ‘Bosnië ligt hier.’ Liefdevol item over Syrische elektromonteur bij Liander biedt hoop voor iedereen die sombert over krappe arbeidsmarkt, migratie en energietransitie.
Eindoordeel
Met te laat beginnen, duopresentatie in tijden van personeelstekort, muziek onder kortjes en skiles als opening scoort het geen punten. Wel met serieuze aanpak buitenlands nieuws (Bosnië, China, Mexico) en portret van monteur waarin haast terloops belangrijke actuele thema’s zijn verwerkt.
7,5
VRT NWS journaal
Leader en decor
VRT NWS journaal
Rommelige leader vol fragmenten gaat over in een soort fotopuzzel over het nieuws. Driezijdige presentatietafel met afgeronde hoeken biedt ruimte voor meerdere gasten. Gezellig. Middendeel van tafelblad spiegelt.
Presentatie
VRT NWS journaal
Terwijl hij met zijn rechterhand onopvallend een apparaatje bedient, loodst multitasker Wim De Vilder (1969) de kijker door de lange uitzending. Het lijkt hem te makkelijk af te gaan en voordat de verveling toeslaat schuift er gelukkig een sportverslaggever aan bij zijn grote desk. Hun onderlinge naamgrapje valt helaas morsdood.
Opening
VRT NWS journaal
Coronatest. Ruim tien minuten aandacht voor non-nieuws. Want er komt (vooralsnog) geen verplichte coronatest voor reizigers uit China. Belgische minister licht besluit toe in perscentrum, zittend op de tafel waar journalisten aan zitten te werken. Onder-ons-sfeer.
Paus en Pelé
VRT NWS journaal
Close-up van overleden Benedictus XVI doet kijker van de bank opveren. Om weg te zappen. Infantino kaapt als wethouder Tjolk Hekking alle aandacht met opportunistisch plan om wereldwijd stadions naar Infantino, pardon, Pelé te vernoemen.
Oekraïne/aanslag Makiivka
VRT NWS journaal
Russische militaire woordvoerder heeft een naam: Igor Konashenkov.
Overig
VRT NWS journaal
Fraaie beelden inauguratie Lula. In item over rookverbod komt minister, die nog steeds op tafel zit, weer langs. Handig. Alles in lange uitsmijter over goede voornemens is zinloos gemeld. Eind- en hoofdredacteur op aftiteling.
Eindoordeel
Door de lengte is selectie allesbehalve streng. Ook afzonderlijke items duren lang. Waarschijnlijk heeft elke Vlaming weleens het bulletin gehaald. Mand!
5,5
ARD Tagesschau
Leader en decor
ARD Tagesschau
Veel blauw. Stemmige leader met omfloerst klinkende gong maakt duidelijk dat er iets serieus gaat beginnen. Voorspelt geen goed nieuws. Om onduidelijke redenen zijn er maar liefst twee meermansdesks, alsof twee quizteams met elkaar gaan strijden.
Presentatie
ARD Tagesschau
In warm groen, een verademing tussen al het donkerblauw, vertelt Susanne Daubner (1961) wat er allemaal aan de hand is. Speldmicrofoon valt op. Bij haar papieren ligt geen pen. De boodschap is duidelijk: correcties of aanvullingen zijn niet nodig. Als enige spreekt Daubner kijkers nog aan met het genderspecifieke ‘meine Damen und Herren’.
Opening
ARD Tagesschau
Gewelddadige nieuwjaarsnacht Berlijn. Kort en zakelijk. Belaagde brandweerman blijkt niet onder de indruk. Was niet zijn heetste vuur.
Paus en Pelé
ARD Tagesschau
Zijn Duitse nationaliteit levert B16 geen extra zendtijd op. En met de Braziliaanse nummer 10 is men ook wel een beetje klaar.
Oekraïne/aanslag Makiivka
ARD Tagesschau
Konashenkov spreekt vloeiend Duits! Maar alleen op televisie. Nasynchronisatie went nooit.
Overig
ARD Tagesschau
Duitse steun voor de Amazone, invoer van ruwe olie en onderhoud van pantserwagens zijn serieuze onderwerpen. De kunst is om ook die aantrekkelijk te maken. Aan opleuken (’aufhellen’?) doet de ARD niet. Gelukkig zorgt een Duitse darter voor wat lucht.
Eindoordeel
Gedegen maar bijzonder saai. Nieuws is serieuze zaak. Redactie vast blij dat darter WK-finale niet haalde. Het moet natuurlijk wel niet leuk blijven.
4,5
BBC News at Six
Leader en decor
BBC News at Six
Een lijnenkaart in de leader, met onder meer Washington naast Berlijn en ander topografisch ongemak, zorgt voor verwarring, maar de rest van het fraaie openingsspektakel belooft een mooie show. Maar huh?! Wel een kerstboom – daarnaast staat de presentator –, maar geen desk. Die wordt pas na het begin van de uitzending gebracht en net voor het einde weer verwijderd.
Presentatie
BBC News at Six
Clive Myrie (1964) staat met lege handen, maar zelfverzekerd, naast de kerstboom. Dat zijn werkplek nog niet is ingericht brengt hem niet van zijn stuk. Hij begint gewoon en gaat pas zitten tijdens het eerste item. Presenteert het grootste deel van de tijd een kwartslag gedraaid en eindigt de show weer bij de boom – op 2 januari.
Opening
BBC News at Six
Britse gezondheidszorg. Of wat daar nog van over is, want alle alarmbellen rinkelen over deplorabele staat van de NHS. Verslaggever voor parlement haalt in tachtig seconden twaalf keer linkerhand uit jaszak om woorden kracht bij te zetten. Rechterhand blijft in zak.
Paus en Pelé
BBC News at Six
Verslaggever doet live verslag vanuit Santos-stadion, maar er is niet zo veel meer te melden. In Rome komen willekeurige wachtende naamlozen aan het woord. Lekker makkelijk.
Oekraïne/aanslag Makiivka
BBC News at Six
Niets opvallends.
Overig
BBC News at Six
Moord en brand zitten bijna altijd in het nieuws, ook nu. Dat geldt eveneens voor de royals. Al even Brits is een treinstaking. Swingende weerman zwaait met alle winden mee.
Eindoordeel
Fraaie toeters en bellen scheppen hoge verwachtingen, maar die worden niet waargemaakt. Althans niet voor kijkers op het continent. Britse blik is vooral naar binnen gericht. ‘Oh ja, nog iets buitenlands.’