VPRO Gids 28

13 juli t/m 26 juli
Pagina 138 - ‘vrijdagetalage’
138

vrijdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Troubles

Als student in de jaren zeventig organiseerde filmmaker Ange Wieberdink een zomerkamp voor Noord-Ierse tieners. Vijftig jaar later zoekt ze uit hoe het hen vergaat.
Andere tijden special

NPO 2 xx.xx-xx.xx

Filmmaker Ange Wieberdink (1953) was een jonge student toen ze zich realiseerde dat er een wereld te winnen viel buiten de bubbel die studeren heet. ‘Ik had de behoefte om dingen te doen die meer in de maatschappij waren geworteld dan mijn studie biologie,’ zegt ze. Dus meldde Wieberdink zich aan voor een werkkamp dat draaide om de opvang van kinderen uit Belfast op het Noord-Ierse platteland. Het waren de jaren zeventig, de heftigste van de Troubles. Het kamp maakte zo’n indruk op Wieberdink dat ze het jaar erop, in 1975, een vakantie- en werkkamp organiseerde voor Nederlandse en Noord-Ierse tieners in de bossen van Zeist. Dat samenzijn gaf de Noord-Ieren de kans om even weg te zijn van de burgeroorlog tussen katholieken en protestanten die Noord-Ierland dertig jaar in z’n greep zou houden.