VPRO Gids 28

13 juli t/m 26 juli
Pagina 32 - ‘zaterdagetalage’
32

zaterdagetalage

Wat moet je op deze dag zien en horen? Lees onze etalage met programmatips, onze filmselectie en de mooiste radio: klassiek, jazz en wereldmuziek.

Mienskip

Nynke de Jong en Huub Stapel duiken in de geschiedenis van het Friese rijk, dat zich ooit uitstrekte van Duinkerke tot Denemarken.
Het vuur van de Friezen

NPO 2 xx.xx-xx.xx

‘Daar in dat Noorden woont een armoedig volk op hoge terpen en eigenhandig gebouwde stellages. Hun woningen steken boven de hoogste waterstanden uit, wanneer de golven komen zijn het zeelieden, maar wanneer het water is geweken gaan ze vissen.’ Zo citeert acteur Huub Stapel de Romeinse geschiedschrijver Plinius de Oudere aan het begin van het programma Het vuur van de Friezen. Zulke terpen, die ooit gezamenlijk een kralensnoer door het Friese landschap vormden, zijn nog maar op weinig plekken terug te vinden. Journalist Nynke de Jong en Stapel beginnen in de Duitse Waddenzee, bij de Halligen. Een plek zonder dijken, waar het water ongehinderd over het land heen stroomt en alleen de terpen boven de golven uitsteken. ‘Dichter bij het verleden kun je niet komen. Dit is het Friesland van duizend jaar geleden,’ aldus Stapel.