Erik, team De Jonge Goden
Voorbereiding? Wat is dat? 1) Je moet er gewoon voor zorgen dat je een teamgenoot hebt die alles weet.
Harmen, Team Vurrukkulluk
Als er, zoals bij Tastoe, één schrijver centraal staat, dan 1) kijk ik wel even op de site van die schrijver, maar daar heb ik volgens mij nog nooit iets aan gehad, omdat daar meestal alleen de meest voor de hand liggende zaken op staan, en die worden over het algemeen niet gevraagd, of er staan juist belangrijke details op, die wel worden gevraagd, maar die onthoud ik dan weer niet.
Wat wel af en toe helpt is dat ik 2) een abonnement heb op The New Yorker, waardoor ik bij vragen over jonge Amerikaanse schrijvers vaak weet wie het zijn, en hoe hun boek heet. En daardoor (en door 3) het luisteren naar de Fiction Podcast van de The New Yorker) ken ik Junot Diaz, waar bij Tastoe bijna elke keer wel een vraag over wordt gesteld.
Verder zal 4) jarenlang de De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, De Volkskrant en de VPRO Gids lezen vast ook hebben geholpen mijn algemene literaire kennis op te vijzelen, en De Groene dan het meest, want daarin wordt de meeste aandacht besteed aan literatuur.
5) Daarnaast is het bij alle soorten quizzen handig om mensen uit verschillende leeftijdscategorieën, van verschillende geslachten en met verschillende (in dit geval) literaire interesses in je team te hebben, want dan heb je een zo groot mogelijk reservoir van kennis.
Maar uiteindelijk helpt het vooral om 6) heel veel te lezen en daar zo veel mogelijk van te onthouden, iets waarin Miriam van O. en ik niet eens zo heel erg getraind zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er enorm veel mensen moeten zijn die veel meer hebben gelezen en veel meer van literatuur weten dan Miriam en ik, maar die deden tot nu toe kennelijk niet mee aan de quiz in Tastoe toen wij er waren.
Tot slot, 7) een goede teamnaam is natuurlijk het halve werk.
Miriam R, Team De Jonge Goden
Mensen moeten natuurlijk gewoon 1) ALLES lezen. En 2) onthouden. En 3) kunnen reproduceren. En 4) bier drinken!
Miriam van O, Team Vurrukkulluk
Ik denk dat het neerkomt op een combinatie van 1) veel lezen en gelezen hebben, 2) regelmatig óver literatuur lezen zodat je ook zonder elk boek te lezen op de hoogte bent, en 3) in het bezit zijn van een brede algemene kennis. Dat laatste omdat literatuur natuurlijk geen eiland is, en er in quizzen soms ook film- of muziekgerelateerde vragen voorbij komen.
Wanneer er een schrijver centraal staat, is het goed om 4) je daarop in te lezen, zoals Harmen doet. Ikzelf doe dat minder, maar 5) zou dat eigenlijk wel moeten doen. Als je in een team meedoet helpt het als je elkaar kan aanvullen qua kennis.
Op de avond zelf is het een kwestie van 6) zo associatief mogelijk denken, 7) alles benoemen wat in je opkomt en 8) daarvan zoveel mogelijk opschrijven, zolang het enige ‘sense’ maakt. En natuurlijk 9) genoeg drinken en 10) jezelf en het hele gebeuren niet al te serieus nemen; het blijft ‘maar een spelletje’.
Tenzij je opeens zeventien teams van Literatuurwetenschapstudenten blijkt te hebben verslagen; dan mag je jezelf heel serieus nemen.