Hoe hard uitgevers ook roepen dat ze echt veel minder boeken uitgeven dan voor de crisis, er wacht ons deze herfst toch weer een torenhoge stapel nieuwe titels. Wie het literaire circus een beetje volgt, weet misschien al dat er nieuwe romans aankomen van vaderlandse coryfeeën als Connie Palmen (daarover komende week meer in de VPRO Gids), A.F.Th. van der Heijden (het zesde deel in de Tandeloze tijd-reeks) en Jan Siebelink (die met Margje terugkeert naar het gezin Sievez uit Knielen op een bed violen).
Niemand zal vaker worden uitgenodigd dan Midas Dekkers, die telkens opnieuw zal uitleggen waar zijn boek De thigmofiel over gaat. Goede tweede is Kris ‘voedselzandloper’ Verburgh, die in Veroudering vertragen zijn Langer-Jong-Plan presenteert. Reken verder op buitensporig veel aandacht voor H.M. van den Brink die in 1998 velen betoverde met zijn kleine roeiersroman Over het water. Aan hem de taak niet geïrriteerd te raken als straks de zoveelste verslaggever wil weten waarom hij zo lang over zijn nieuwe roman Dijk heeft gedaan. Ook luis in de pels A.H. J. Dautzenberg zal weinig te klagen hebben over belangstelling voor zijn bloemlezing Vuur! waarin hij stukken van maatschappelijk geëngageerde schrijvers verzamelde. En dan vergeten we bijna Thomas Acda, die debuteert met Onderweg met roadie over een man die ooit de helft was ‘van het meest succesvolle popduo dat Nederland ooit gekend heeft.’ Het is alleen nog afwachten welke leuke jonge actrice hem voor linda. mag interviewen.
Als de bladeren gaan vallen, worden deze geheide gasten aan de talkshowtafels opgevolgd door Jean-Pierre Geelen die in Zelf tv-kijken de balans opmaakt van jarenlang televisiekijken voor de Volkskrant, en door Stine Jensen die haar persoonlijke zoektocht naar spirituele verlossing optekende in Go East!
Tot zover onze landgenoten. Kijken we over de grens, dan staan Jonathan Franzen, Julian Barnes en John Irving al paraat om hun positie in de bestsellerlijstjes in te nemen. Zij worden in de nek gehijgd door Salman Rushdie en Edmund de Waal (die van die haas met die amberkleurige ogen). De onwaarschijnlijkste bestseller wordt Stad in brand van Garth Risk Hallberg, die met zijn sensationele Amerikaanse roman van bijna duizend pagina’s zijn astronomische voorschot ruimschoots waard zal blijken.
Al die aandacht is natuurlijk volkomen terecht, maar het blijft een beetje sneu voor wie net iets lager op de Olympus strandt. De mindere goden die het moeten doen met een plekje achterin de winkel, die een paar minuten mogen aanschuiven bij een derderangs programma. Zij die de tafels van De wereld draait door en de Tros Nieuwsshow niet halen, die niet door NRC’s Lux mee uit lunchen worden genomen, die niet mogen leeglopen in Volkskrant Magazine, maar die wel gewoon een boek hebben geschreven dat u zou moeten lezen.
Die schrijvers, daar zijn er veel van.
Een kleine selectie.