December is de maand waarvan boekhandels het moeten hebben. Boeken moeten we kopen, hoe meer hoe liever, want in januari dient zich alweer een nieuwe golf van titels aan. En wat moet er dan gebeuren met al die onverkochte stapels?
In het ergste geval worden die vernietigd en dat is voor alle betrokkenen een klein drama.
Thomas Heerma van Voss schreef in Ons erfdeel over zijn ervaringen met het opkopen van de thriller Ultimatum, die hij in 2015 schreef met broer Daan. Daarvan werden meer exemplaren gedrukt dan er binnen een jaar verkocht waren. De uitgever bood hun vervolgens de keus: de restpartij opkopen of laten verramsjen. En als het boek in de ramsj ook niet liep, zou de partij vernietigd worden. Heerma van Voss koos voor het eerste, met als gevolg 966 boeken op een pallet in zijn appartement. De omvang van die stapel boeken verbaasde hem. Nadat hij tevergeefs allerlei sites aanschreef of ze partijen wilden kopen (waaronder bedrijven die kerstpakketten samenstellen), moest hij alsnog honderden boeken naar een handelaar brengen.
Het boek voelt voor hem niet als totale mislukking; er was aandacht van de pers en er verscheen zelfs een Duitse vertaling. Inmiddels denkt hij nog maar zelden aan Ultimatum.
‘Maar de schaamte verdwijnt nooit helemaal.’