'Ik heb het geprobeerd, maar ik pas', schreef een teleurgestelde Paul Uitenboogaard. Een gedicht vinden met een nummer en een stoel vol urinevlekken? Een schrijver vinden die zelfmoord heeft gepleegd en waarvan de as onder een boom lag die de iepenziekte kreeg? De Boekenquiz 2019 was hem iets te gortig. Datzelfde gold voor Wim Veerman, die liet weten dat een quiz hem niet moeilijk genoeg kan zijn, 'maar hier slaan ze de plank volledig mis; veel te veel vragen waarvan volstrekt onduidelijk is waar het antwoord gezocht moet worden.'
Ja, Ester Naomi Perquin maakte het nodige los bij onze harde kern van quizdeelnemers. Christa Fontein, meestal foutloos, vond het 'de moeilijkste quiz ooit' en merkte op dat Google Books geen soelaas bood. In plaats daarvan diende er gespit te worden in beeld- en geluidsfragmenten.
Ageet Schwertmann ('Ik doe mee sinds 2005 en in die tijd was er nog niet veel te googelen') heeft flink moeten gokken. Zij wijst op de vele veranderingen bij bibliotheken die het lastig maken om de juiste boeken te pakken te krijgen. 'Ook de grote boekhandels waar je onbezwaard veel bekeek en weinig kocht zijn er (bij mij in de omgeving) niet meer.' Ze prijst de mix tussen 'oude' en 'jonge' auteurs en heeft weer veel nieuwe namen ontdekt.
Voor het eerst in de quizgeschiedenis was er geen enkele foutloze inzending. Toos Hertog (3 fout) is de onbetwiste winnaar. Zij luisterde niet alleen zeven uur lang naar Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat, maar correspondeerde ook met Neil Gaiman en Maartje Wortel om aan de juiste antwoorden te komen.
'De allereerste dag dacht ik, dat wordt niets. Maar stoppen zit er bij mij niet in. De VPRO boekenquiz is DE quiz voor mij.'
Boekenpakketten gaan naar Gerda de Smet (7f), Bart van der Elst (7f), Ageet Schwertmann (8f), Christa Fontein (11f) en T. ter Maat (12f).