nu online 🎧
Tijdens de eerste editie in 1972 stelt IFFR nog maar weinig voor: de Rotterdamse wethouder van cultuur weigert zelfs de officiële opening te verzorgen vanwege het geringe aantal bezoekers. De 28-jarige Marja Landman is er wel bij, maar valt in slaap tijdens de vertoning van de Iraanse prijswinnaar De koe. Desondanks is ze de film bijna vijftig jaar later nog altijd niet vergeten en droomt ze ervan het eindelijk af te kunnen kijken.
Ook gaat Cesar op zoek naar het mysterie achter de vertoning van het Armeense meesterwerk De kleur van granaatappels: zeker is dat de film ooit op IFFR heeft gedraaid, maar het is nergens in de archieven terug te vinden. Hoe is dat mogelijk?
In de vierdelige podcastserie Tijgers & Cowboys duikt Cesar Majorana in de roemrijke geschiedenis van International Film Festival Rotterdam (IFFR), dat dit jaar van 2 t/m 6 juni haar vijftigste editie viert.
abonneer je op de podcast
1. Vijftig jaar lang wachten op één film
meer over deze aflevering
Zowel De koe als De kleur van Granaatappels zijn online te zien via het streamingplatform van het festival: IFFR Unleashed. Luisteraars van de podcast kijken met korting: gebruik daarvoor de actiecode tijgers&cowboys.
▶ Bekijk De koe op IFFR Unleashed
▶Bekijk De kleur van granaatappels op IFFR Unleashed
Voor beeldmateriaal van Marja en Cesar samen in de bioscoop, kijk op onze Instagram-pagina.
2. Een onvergetelijk debuut
nu online 🎧
Christopher Nolan is tegenwoordig één van de grootste en invloedrijkste filmmakers ter wereld, maar in 1999 is hij nog een complete nobody als hij op IFFR de Tiger Award wint met zijn debuutfilm Following. Cesar gaat op zoek naar Nolan om hem te vragen hoe hij terugkijkt op die ervaring.
Ook spreekt hij de talentvolle Keniase filmmaker Wanuri Kahiu, die in 2018 de internationale filmwereld veroverde met haar prachtige liefdesdrama Rafiki, over twee jonge vrouwen uit Nairobi die tot hun eigen verrassing verliefd worden op elkaar. IFFR speelde een onmisbare rol in Kahui's carrière. Ook al is ze nog nooit op het festival geweest.
meer over deze aflevering
Voor Hans Beerekamps recensie van Following ('Sublieme Engelse huisvlijt loont', gepubliceerd in NRC Handelsblad op 5 mei 1999), klik hier
Wanuri Kahiu gaf in 2017 een TED Talk over het door haar opgerichtte platform AfroBubbleGum: Afrikaanse kunst waarin het voor de verandering eens niet draait om armoede, ziekte en geweld. Bekijk hier de video.
▶ Following is verkrijgbaar op dvd en blu-ray (The Criterion Collection)
▶ Rafiki is o.a. te streamen via Cinetree en iTunes
3. Een ontmoeting die de filmgeschiedenis veranderde
nu online 🎧
In 1980 komt de 27-jarige Amerikaanse regisseur Jim Jarmusch naar IFFR met zijn afstudeerfilm Permanent Vacation. Het is zijn grote droom om in Rotterdam de Nederlandse cameraman Robby Müller te ontmoeten en de Duitse filmmaker Wim Wenders vertelt hem waar hij moet zijn: op een boot, bij de pinda-automaat. De ontmoeting die volgt is het begin van een decennialange samenwerking en vriendschap. Hoe kijken de betrokken nu terug op dat moment?
Verder onderzoekt Cesar in deze aflevering de totstandkoming van een van de meest bijzondere projecten uit de IFFR-geschiedenis: het Sleep Cinema Hotel van de Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul. In luttele weken moet het festival een luxueus hotel uit de grond zien te zien stampen, op een locatie hoog in de wolken. En uiteraard gaat er van alles mis.
meer over deze aflevering
De video waarin Jim Jarmusch tijdens de uitreiking van de Bert Haanstra Award vertelt over zijn eerste ontmoeting met Robby Müller, is te zien op YouTube.
Ook het lange interview met Robby Müller over het maken van Down by Law en zijn samenwerking met Jarmusch staat online, klik hier.
▶ De documentaire Living the Light - Robby Müller is te zien op NPO Start
▶ De films van Apichatpong Weerasethakul zijn te zien via o.a. Mubi, iTunes en Google Play
4. Een wereldster komt naar Rotterdam
nu online 🎧
Jackie Chan komt in 1997 naar IFFR en zet het hele festival op zijn kop. De eerste vertoning loopt door uitzinnige fans uit de hand, waarna het festival enkele medewerkers inschakelt als bodyguard. Vervolgens wordt aangekondigd dat Chan het ereburgerschap van de stad zal ontvangen, maar die krijgt hij nooit uitgereikt.
Wat is daar allemaal gebeurd? En kreeg de superster echt pas tijdens het festival het idee om een film in de haven van Rotterdam te gaan draaien (Who I Am, met de iconische scène waarin hij van de Willemswerf afglijdt), of was het een vooropgezet plan?
meer over deze aflevering
over de makers
presentatie en interviews: Cesar Majorana
eindredactie: Jelle Schot
research: Celine van Benten
redactie IFFR: Michelle Rath en Ronny Theeuwes
techniek: Alfred Koster
muziek: Julius Jongsma
advies: Irene Houthuijs
productie: Madeleine Somer
projectleiding: Aubéry Escande (IFFR) & Tibor Dekker (VPRO Cinema)