Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.
Telefilm Good Bad Girl is een intrigerend moordmysterie dat op subtiele wijze ingaat op thema’s als racisme, vooroordelen en de patriarchale samenleving.
cadeautje
Politierechercheur Alize (Jade Olieberg) is net terug van zwangerschapsverlof als ze de moord onderzoekt op een jonge rapper. Het meisje wordt gevonden in haar appartement in Rotterdam en alles wijst op een overdosis, maar Alize voelt nattigheid en duikt dieper in de zaak. Ze komt langzamerhand achter de harde waarheid, maar wordt onderweg flink in de weg gezeten door haar superieuren, die maar niet naar haar willen luisteren.
Alizes zoektocht laat daarmee treffend zien hoe vrouwen in een patriarchale omgeving altijd net wat meer moeite moeten doen om serieus genomen te worden. Maar Alize laat zich niet makkelijk uit het veld slaan en houdt zich prima staande in het mannenwereldje. ‘Het is belangrijk om dit soort verhalen te vertellen over sterke vrouwen die vanuit hun kracht iets proberen te bewerkstelligen,’ zegt actrice Jade Olieberg over haar personage. ‘Alize is iemand die niet op haar mondje is gevallen, slecht tegen onrecht kan, en niet bang is om risico’s te nemen. Andere vrouwen kunnen in haar zien dat je je als vrouw niet onderdanig hoeft te voelen, of bang hoeft te zijn om anders te denken dan er van je wordt verwacht. Een boodschap die in 2022 nog steeds relevant is.’
Een ander belangrijk thema in de film is etnische profilering. Bij het politiekorps waar Alize werkt gebeurt het, maar ook daarbuiten. De film speelt knap met vooroordelen en stereotypes om duidelijk te maken dat we die eigenlijk allemaal hebben. ‘We wilden niet al te belerend worden in de film,’ vertelt Olieberg. ‘Het is gevaarlijk om heel erg met het vingertje te wijzen en alleen maar te denken in wij/zij. Ieder mens heeft bepaalde vooroordelen en deze film maakt duidelijk dat het soms goed is om bij jezelf na te gaan in hoeverre je handelt vanuit die aannames, om die vervolgens ook weer los te kunnen laten.’