Een aardverschuiving. Zo kun je de entree van Pim Fortuyn in de politieke arena nog het best omschrijven. Nederland gold aan het begin van deze eeuw als een van de beste plekken om te leven, maar in de maanden tussen september 2001 en mei 2002 vonden gebeurtenissen plaats waarvan de naweeën twintig jaar later nog altijd voelbaar zijn, zoals de aanslagen op de Twin Towers, de onstuimige verkiezingsstrijd in 2002 en, op 6 mei 2002, de tragische moord op Fortuyn.
Het is een van de boeiendste periodes uit de naoorlogse politieke geschiedenis en dus is het best bijzonder dat we twintig jaar moesten wachten op een dramatisering ervan. Nu is die verfilming er dan toch, in de vorm van de vijfdelige miniserie Het jaar van Fortuyn, die zich richt op de drie belangrijkste politieke actoren in dit verhaal: Pim Fortuyn (Jeroen Spitzenberger), PvdA-lijsttrekker Ad Melkert (Ramsey Nasr) én Fortuyn-secondant Mat Herben (Fedja van Huêt), die in de serie tevens functioneert als verteller.
Schrijver Nathan Vecht – die de serie schreef met Pieter Bart Korthuis – typeert het Fortuyn-jaar als een heel hectische periode waarin een storm losbarstte in een daarvoor ietwat slaperig land. ‘Er was sprake van totale verbijstering: alle ongeschreven regels werden door 9/11 en de opkomst van Fortuyn ineens overboord gegooid. Een PvdA-lid zei het tijdens de research treffend: “Je bent je hele leven aan het voetballen, en dan komt ineens iemand het veld oplopen die de bal met zijn handen oppakt en vervolgens in het doel gooit. De scheidsrechter zegt vervolgens dat de goal gewoon telt.”’