VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een thriller van Zoë Kravitz, een biopic over de vrouw achter het Clicquot-champagne-imperium en zes acteurs die Salvador Dalí spelen in de nieuwe film van Quentin Dupieux.

Widow Clicquot (Thomas Napper)

Barbe Nicole trouwt op haar twintigste met François Clicquot, erfgenaam van het bekende Clicquot-champagne-imperium. Wanneer François overlijdt, neemt weduwe (‘veuve’) Barbe-Nicole het wijnstokje over en is zij vastberaden om de revolutionaire toepassingen van haar man verder te ontwikkelen.

VPRO Cinema (★★★) 'Alleszins onderhoudende vertelling over passie, creativiteit, samenwerken en je intuïtie volgen'
de Volkskrant (★★★) 'Heeft wel iets weg van een reclamefilm'
NRC (★★★) 'Elegant gefilmd'
The Guardian (★★★) 'Attractive but not quite grand cru biopic'

Mal viver (João Canijo)

Tot ontzetting van haar kille moeder komt de jongvolwassen dochter Salomé op uitnodiging van haar dominante oma naar het familiehotel. Op het eerste gezicht ademt het zomerse hotel luxe en ontspanning, maar achter de schermen blijken de drie generaties vrouwen die de tent runnen elkaar het leven zuur te maken.

VPRO Cinema (★★★★) 'Intrigerend, smeulend psychologisch drama'
de Volkskrant (★★★★) 'Een fascinerend spiegelpaleis'
NRC (★★★★) 'Wrede blik op destructieve moederliefde'

Jimmy (David-Jan Bronsgeest)

Wanneer een vriendin van Dilara wordt vermoord, keert ze terug naar haar geboortedorp. Ze krijgt het gevoel dat de beruchte dorpsgek Jimmy wraak wil nemen op de vriendinnengroep. Een true crime podcast met Jimmy's stem verschijnt: hoe langer je luistert, hoe groter de kans dat hij achter je aankomt.

VPRO Cinema (★★) 'Moderne variant op The Ring'
de Volkskrant (★★★★) 'Biedt ongeremd, overtuigend horrorplezier'
Schokkend Nieuws (★★★½) 'De wat rommelige plot verhindert niet dat Jimmy als popcornhorrorfilm grotendeels werkt'

The Crow (Rupert Sanders)

Soulmates Eric (Bill Skarsgård) en Shelly (FKA twigs) worden op brute wijze vermoord. Als Eric de kans krijgt om zijn ware liefde te wreken door zichzelf op te offeren, gaat hij op zoek naar hun moordenaars. Hierbij zal hij de werelden van de levenden en de doden moeten doorkruisen om wraak te nemen.

VPRO Cinema (★★) 'De actie wordt almaar grotesker'
de Volkskrant (★★) 'Wat kleurloze hoofdrolspelers en weinig verheffende regie'

The Killer (John Woo)

Zee, een mysterieuze en beruchte huurmoordenaar die in de onderwereld van Parijs bekend staat als de Koningin van de Dood, besluit om tijdens een klus een blind meisje niet te vermoorden in een nachtclub, wat haar leven compleet verhoop gooit. Remake van Woo's Hongkong-klassieker The Killer uit 1989.

de Volkskrant (★★) 'Grenst aan lusteloos zelfplagiaat'

elke vrijdag