VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een Georgische roadmovie, een kleurrijke animatiefilm en een onconventionele misdaadmusical.

Crossing Istanbul (Levan Akin)

Lia, een gepensioneerde lerares uit Georgië, is vastberaden om haar lang verloren transgender nichtje Tekla terug te vinden. Wanneer ze verneemt dat Tekla naar Turkije is vertrokken, reist ze naar Istanbul en neemt ze de brutale Achi met zich mee. Wanneer ze Evrim ontmoeten, een advocaat voor transrechten, lijkt dat hun zoektocht te helpen en voelt Tekla dichterbij dan ooit.

VPRO Cinema (★★★★) 'Prachtig subtiel en oprecht grotestadsdrama'
Trouw (★★★★) 'Boeiende oproep tot tolerantie'
de Volkskrant (★★★) 'Even melancholische als hoopvolle toon'
The Guardian (★★★★) 'Terrific Istanbul-set culture-clash drama'

Linda wil kip! (Chiara Malta, Sébastien Laudenbach)

Linda’s moeder heeft iets goed te maken met haar ondeugende dochtertje. Ze belooft daarom om kip klaar te maken zoals Linda’s vader dat vroeger deed. Alleen waar vind je een kip tijdens een algemene staking?

VPRO Cinema (★★★★) 'Mooi bitterzoet en licht anarchistisch'
NRC (★★★★★) 'Een van de hartverwarmendste films van het jaar'
de Volkskrant (★★★★) 'Stuurs, grofgebekt animatiepareltje'
Trouw (★★★) 'Aanstekelijk en hartveroverend'

Bambi (Laurent Charbonnier, Michel Fessler)

Al vanaf zijn geboorte is het jonge hertje Bambi ontzettend hecht met zijn moeder. Terwijl hij zich verwondert over de wereld om hem heen, leert hij van zijn moeder de belangrijkste dingen om te kunnen overleven in het bos. Maar als Bambi plots wees wordt omdat jagers zijn moeder doodschieten, ontdekt Bambi dat hij niet alleen is.

de Volkskrant (★★★) 'Ondanks de mooie beelden, een wat saaie, schoolse aangelegenheid'
NRC (★★★) 'De dood van Bambi’s moeder heeft in deze versie vrijwel geen impact'
Het Parool 'Blijft steken tussen Saltens visie en de disneyficatie ervan'

De Mannenmaker (Jamel Aattache)

Anne alias ‘De Mannenmaker’ heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt ze een kansloze man op en transformeert hem tot een gewild exemplaar. Als ze daarin is geslaagd, maakt ze het uit en stort ze zich op een volgend project. Dat gaat goed, totdat ze gevoelens begint te krijgen voor haar nieuwe projectman.

Trouw (★★) 'Mikt ongegeneerd op de ‘ladies nights’ in de filmtheaters'
de Volkskrant (★) 'Liefdeloos in elkaar geflanst'
Het Parool 'Al met al een wat futloos gedoe'

Smile 2 (Parker Finn)

Vlak voordat popster Skye Riley (Naomi Scott) aan haar nieuwe wereldtournee begint, krijgt ze te maken met allerlei onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen. De gruwelijke ervaringen en de druk van de roem worden haar te veel en Skye wordt gedwongen om de confrontatie aan te gaan met haar duistere verleden voordat haar leven totaal ontspoort.

Variety 'A flash-cut horror parable, but the story it’s telling is that pop fame makes you crazy'
Indie Wire 'Bigger, Messier and Superior Sequel'
The Hollywood Reporter 'Will leave plenty of horror fans grinning from ear to ear'

Horseplay (Marco Berger)

In de hete Argentijnse zomer komt een groep vrienden samen om van de vakantie te genieten. Ze drinken, feesten en maken samen video’s. Er ontstaat een zeldzame mix van homofobie en speels gestoei; echter, onder de oppervlakte beginnen jaloezie en geweld op te borrelen.

Het Parool 'De sociale satire voelt wat geforceerd'
The New York Times 'Everything unspools slowly and without propulsion'
Los Angeles Times 'A series of thematically similar vignettes, only a few of which connect up into something resembling a story'

Harold and the Purple Crayon/Harold en het magische paarse krijtje (Carlos Saldanha)

In zijn boek kan de avontuurlijke Harold (Zachary Levi) van alles tot leven laten komen door het te tekenen met zijn paarse krijtje. Eenmaal volwassen tekent hij zichzelf het boek uit en de echte wereld in. Maar dan valt zijn paarse krijtje in de verkeerde handen.

NRC (★★) 'Fantasieloos pleidooi voor de fantasie'
The Guardian (★) 'Makes imagination seem like a garish endurance test'
The New York Times 'The movie plods around awkwardly'
Variety 'One more adaptation of a children's classic that swaps in formula for magic'

Pandabeer in Afrika (Richard Claus, Karsten Kiilerich)

Wanneer de jonge en niet zo avontuurlijke pandabeer Ping ontdekt dat zijn beste vriendin Jielong de draak is ontvoerd, volgt hij haar helemaal vanaf Azië naar het verre Afrika. Tijdens deze reis ontdekt Ping een volledig onbekende wereld en ontmoet hij onderweg dansende struisvogels, een wijze Orang-oetang en de boze leeuw Malume.

Van deze film zijn (nog) geen recensies verschenen

Wow! Een bericht uit de ruimte (Felix Binder)

De 11-jarige Billie wil net als haar moeder astronaut worden. Op een dag ontmoet ze Dino, die net zo geïnteresseerd is in de ruimte en buitenaardse wezens als zij. Samen bouwen ze een radiotelescoop en ontdekken ze vreemde signalen van buitenaardse wezens.

Van deze film zijn (nog) geen recensies verschenen

 

Woodwalkers (Damian John Harper)

Op het eerste gezicht lijkt Carag een normale jongen, maar hij heeft een geheim. Carag kan namelijk van gedaante wisselen. Hij is als poema opgegroeid in de bergen en leven in de mensenwereld vindt hij niet makkelijk. Pas wanneer Carag wordt toegelaten tot Clearwater High, een geheime school voor zogenaamde Woodwalkers zoals hij, voelt hij zich thuis, maar een groep wolven-woodwalkers is niet heel blij met een poema op hun school.

Van deze film zijn (nog) geen recensies verschenen

elke vrijdag