VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een prijswinnende roadmovie uit Colombia, een debuut uit Vietnam en een nieuwe Alien-film.

Los reyes del mundo (Laura Mora Ortega)

Vijf dakloze tieners reizen van de Colombiaanse stad Medellín naar het platteland om een lapje grond op te eisen. Dat werd eerder onder de junta onteigend, maar nu aan de jongens teruggegeven. Uitgeroepen tot beste film op het festival van San Sebastian.

VPRO Cinema (★★★★) 'Energieke roadmovie met amateur-acteurs'
de Volkskrant (★★★★★) 'Pure filmpoëzie'
NRC (★★★★) 'Beeldschone, wrede film die nooit uitleggerig voelt'
Variety 'A quiet triumph'

Inside the Yellow Cocoon Shell (Thien An Pham)

Na het fatale motorongeluk van zijn schoonzus ontfermt Thien zich over zijn neefje, die de crash wel overleefde. Ze reizen naar Thiens geboortedorp voor de begrafenis, waar Thien geconfronteerd wordt met zijn verleden en bepaalde gebeurtenissen zijn wereldbeeld doen wankelen. 

VPRO Cinema (★★★★) 'Verbluffende cameravoering en prachtige composities'
de Volkskrant (★★★★) 'Een supertalent met een oude ziel'
The Guardian (★★★★★) 'Jewel of slow cinema'
Filmkrant 'Lange takes en trage zooms'

Re-release: Coraline (Henry Selick)

Een jong meisje loopt door een geheime deur in haar nieuwe huis en ontdekt een alternatieve versie van haar leven. Op het eerste gezicht lijkt deze parallelle realiteit griezelig veel op haar echte leven, alleen veel beter.

VPRO Cinema (★★★★★) 'Hypnotiseert zijn publiek met surrealistische bloembedden en pianospelende reuzenhandschoenen'
NRC (★★★★★) '15 jaar later nog steeds een nachtmerrie-achtig meesterwerk'
RogerEbert.com 'A beautiful film about several nasty people'

Le tableau volé (Pascal Bonitzer)

André Masson is een specialist in moderne kunst en veilingmeester bij het beroemde veilinghuis Scottie's. Wanneer hij hoort dat er in het plaatsje Mulhouse een schilderij is ontdekt van Egon Schiele is hij aanvankelijk sceptisch, maar toch nieuwsgierig reist hij samen met zijn ex-vrouw en collega Bertina af om het werk te bekijken.

de Volkskrant (★★) 'Een wat flauwe zedenschets over de kunstwereld'
Het Parool 'Flauwe komedie'
Filmkrant 'Goede balans tussen drama en humor'

The Dadchelor (Jon Karthaus)

Wanneer aanstaande vader Mark op het punt staat door zijn vrouw gedumpt te worden omdat ze hem te saai vindt, organiseren zijn beste vrienden een Dadchelor weekend naar Italië. Daar komen ze in aanraking met de onderwereld en wordt Mark gedwongen de meest roekeloze versie van zichzelf op te roepen.

de Volkskrant (★★) 'Volwassen tienerplezier werkt in deze The Hangover-achtige komedie best aanstekelijk'

Ozi: het grote jungle-avontuur (Tim Harper)

De nieuwsgierige, kleine orang-oetan Ozi woont hoog in de boomtoppen van het regenwoud. Ze is een echte influencer aap en de avonturen en leuke tips en weetjes die ze online deelt, worden door veel mensen gevolgd. Wanneer een groot bedrijf heel veel bomen laat kappen, wordt Ozi’s huis verwoest en weet ze niet meer waar haar ouders zijn.

Kidsweek (★★★) 'Geen luchtig vermaak, maar een film waarover je nog lang moet nadenken'

Krekel & Mierabella (Luka Rukavina, Kristijan Milic, Dino Krpan)

De stoere Ket is de gitarist en leider van een populaire krekelband. Hun missie is om alle zorgeloze insecten te vermaken met hun muziek. Mierabella is de erfgename van de mierenhoop in de buurt. Muziek is bij hen verboden en de mieren kennen enkel discipline en hard werken. Bij toeval ontmoeten ze elkaar.

Filmtotaal (★½) 'Ziet er simpelweg niet uit'

elke vrijdag