VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een documentaire waarin Martin Scorsese vertelt over het legendarische filmduo Powell en Pressburger, Tim Burtons vervolg op Beetlejuice en een drama over de Toeslagenaffaire.

Made in England: The Films of Powell and Pressburger (David Hinton)

Martin Scorsese viert in deze documentaire de nalatenschap van het legendarische filmduo Powell en Pressburger. Met een schat aan clips en zeldzame archiefbeelden onderzoekt Scorsese de gedurfde genialiteit van het duo en hun kolossale impact op de filmgeschiedenis.

Van Michael Powell verschijnt deze week ook een gerestaureerde versie van Peeping Tom in de bioscoop en vanaf 12 september start in Eye een Powell en Pressburger-retrospectief.

VPRO Cinema (★★★★) 'Scorsese tilt de film ver boven de gemiddelde documentaire uit'
RogerEbert.com (★★★★★) 'Uncommonly watchable and entertaining'
LA Times 'A beautiful reminder that love for our favorite movies is an evolving relationship'

Beetlejuice Beetlejuice (Tim Burton)

Na een onverwachte tragedie in de familie keren drie generaties van de familie Deetz terug naar Winter River. Lydia is nog steeds getraumatiseerd door Beetlejuice en haar leven wordt compleet op z’n kop gezet als haar opstandige tienerdochter Astrid op zolder de mysterieuze maquette van het stadje ontdekt en per ongeluk het portaal naar het hiernamaals opent.

VPRO Cinema (★★★) 'Toch weer best amusant'
NRC (★★★★) 'Tim Burton vindt zijn mojo terug'
de Volkskrant (★★★★) 'Zeldzaam aanstekelijke cinema'
AD (★★★) 'Weet het origineel niet te overtreffen'

De jacht op Meral Ö. (Stijn Bouma)

Meral Özturk wordt wanhopig als de Belastingdienst onterecht een enorm bedrag aan kinderopvangtoeslag terugvordert. Terwijl haar leven uit elkaar valt, ontdekt ze dat er een sociaal rechercheur in haar leven infiltreert, wat Meral tot radicale keuzes dwingt om haar dochters te beschermen.

VPRO Cinema (★★★) 'De boodschap in de film is hard en krachtig'
de Volkskrant (★★★★) 'Pure bureaucratiehorror'
Veronica Superguide (★★★) 'Sterke blik op de toeslagenaffaire'
Trouw (★★★) 'Nederland ziet er in Bouma’s film uit als een kil, grauw land'

Hwaran (Kim Chang-hoon )

Yeon-gyu, een tiener gewend aan armoede en huiselijk geweld, werkt hard om te ontsnappen aan zijn ellendige leven. Zijn enige hoop is om genoeg geld te sparen om met zijn moeder naar Nederland te verhuizen. Hij wordt opgenomen door de bendeleider Chi-geon, die zijn littekens herkent en sympathie voelt voor de tienerjongen.

VPRO Cinema (★★) 'Ontstijgt nooit het gemiddelde misdaaddrama'
Trouw (★★★) 'Duistere Zuid-Koreaanse film noir'
Filmkrant 'Het camerawerk is solide, de spanning mooi onderhuids en het acteerwerk on point'

Boneyard (Asif Akbar)

Wanneer in de woestijn van New Mexico de skeletten van elf vrouwen en meisjes worden ontdekt, wordt er een uitgebreid onderzoek gestart. Deze thriller volgt politiechef Carter (Curtis "50 Cent" Jackson), rechercheur Ortega (Brian Van Holt) en agent Petrovick (Mel Gibson) in hun gezamenlijke inspanning om de seriemoordenaar op te sporen.

Variety 'Lacks momentum, tension and atmosphere'
Chicago Sun-Times 'A cut above the average B-movie'

Blessed Boys (Silvia Brunelli)

Mario en Lino zijn twee onafscheidelijke vrienden in een zonnige wijk in Napels waar iedereen elkaar kent. Zij leiden van dag tot dag een eentonig leven in hun buurt. Tot alles verandert: Annaluce, Lino’s kleine zusje, begint wonderen te verrichten en wordt de beschermheilige van de wijk. Voor hen beiden gebeurt het ondenkbare: een deur opent naar een nieuwe wereld die hen verschillende wegen zal doen inslaan en waarbij ze alles riskeren.

CineEurope.org 'A light and dramatic fresco of a humanity divided between the sacred and the profane'

elke vrijdag