VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een dementiedrama met Jessica Chastain en Peter Sarsgaard, een fascinerend coming-of-age-verhaal uit Mongolië en de winnaar van de Gouden Luipaard.

Memory (Michel Franco)

Het overzichtelijke leven van maatschappelijk werkster Sylvia (Jessica Chastain) wordt overhoop gegooid als Saul (Peter Sarsgaard) haar na hun middelbare school reünie naar huis volgt. Deze onverwachte hereniging heeft een grote impact op hun beide levens en zet de deur naar het verleden wagenwijd open.

VPRO Cinema (★★★★) 'Chastain en Sarsgaard zijn fantastisch in de hoofdrollen'
NRC (★★★★) 'Gewaagde invalshoek'
de Volkskrant (★★★★) 'Franco’s warmste, meest genadige film'
The Guardian (★★★★) 'Acted with superlative delicacy and maturity'

City of Wind (Lkhagvadulam Purev-Ochir)

De zeventienjarige Ze is een student die in zijn vrije tijd als spiritueel sjamaan communiceert met de geesten van voorouders. Als hij na een seance voor leeftijdsgenoot Maralaa verliefd op haar raakt moet hij kiezen tussen traditie en moderniteit, gemeenschappelijke plichten en zijn persoonlijke verlangens.

VPRO Cinema (★★★★) 'Fascinerend portret van Generatie Z'
de Volkskrant (★★★★) 'Bijzondere coming-of-agefilm'
Filmkrant 'Een verfrissende blik op modern Mongolië'
IndieWire 'Cinematically invigorating'

Critical Zone (Ali Ahmadzadeh)

De goedhartige Amir rijdt 's nachts door Teheran, een stad zonder toekomst, om drugs te verkopen. Onderweg biedt hij een helpende hand, luisterend oor en troostende schouder en ontfermt hij zich over verloren zielen. Winnaar van de Gouden Luipaard in Locarno.

VPRO Cinema (★★★★) 'Een krankzinnige trip'
de Volkskrant (★★★★) 'Stiekem opgenomen film'
Filmkrant 'Een opruiende stoner-roadmovie'
The Hollywood Reporter 'Taxi Driver meets Taste of Cherry’

Re-release: Mind Game (Yuasa Masaaki)

Nishi wil een manga-artiest worden en trouwen met zijn jeugdliefde. Er is echter één probleem. Ze is al ten huwelijk gevraagd en vindt Nishi een watje. Maar dan komen ze een yakuza-gangster tegen en begint een wild avontuur. Het regiedebuut van animator Masaaki Yuasa, waarmee hij zijn experimentele anime-oeuvre begon.

VPRO Cinema (★★★★) 'Explosie van grenzeloze creativiteit en expressionistische verbeeldingskracht'
Geek Gals 'A cult classic'

Il pleut dans la maison (Paloma Sermon-Daï)

Portret, ergens tussen documentaire en fictie, van een broer en een zus tijdens een lange, broeierige zomer. Onder een brandende zomerzon worden de zeventienjarige Purdey en haar vijftienjarige broer Makenzy aan hun lot overgelaten. Misschien wel de laatste zomer van hun jeugd.

NRC (★★★★) 'Confronterend maar niet somber'
de Volkskrant (★★★★) 'Ontroerend rijk portret van twee arme jongeren'
Filmkrant 'Maatschappelijk pamflet dat bij vlagen voelt als documentaire'

Un p'tit truc en plus (Victor Artus Solaro)

Een vader en zoon overvallen een juwelierszaak, maar wanneer ze hun vluchtauto niet meer kunnen vinden, moeten ze improviseren om uit handen van de politie te blijven. Hun vlucht leidt hen naar een vakantiekamp voor jongeren met een beperking, waar hun avontuur pas echt begint.

NRC (★★) 'Te gemakkelijke feelgood'
de Volkskrant (★★) 'Simplistische Franse bioscoophit'

Love & Revolution (Alejandro Marín)

Sevilla, 1977. Reme is trots dat haar zoon Miguel de eerste in de familie is die naar de universiteit gaat. Maar wat Miguel echt wil, is artiest worden en zingen in een populaire televisiecompetitie.

El Mundo (★★★) 'Even plezierig als effectief'

Stemmen van naoorlogse generaties (Simone Berger & Armando Ello)

Via interviews met prominente uit de culturele sector die roots hebben in voormalig Nederlands-Indië, waaronder Marion Bloem en Adriaan van Dis, wordt verteld hoe het verleden impact heeft op het heden.

Van deze film zijn (nog) geen recensies verschenen

elke vrijdag