VPRO Cinema selecteert wekelijks de belangrijkste recensies van de nieuwe films in de bioscoop. Met deze week o.a. een Franse herfstthriller, een origineel vormgegeven Nederlandse animatiefilm en een biopic over de beginjaren van Trump.

Quand vient l'automne (François Ozon)

Michelle geniet van haar pensioen in een rustig Frans dorp vlakbij haar beste vriendin Marie-Claude. Ze kijkt enorm uit naar het bezoek van haar kleinzoon Lucas, die de schoolvakantie bij haar zal doorbrengen. Het bezoek verloopt echter anders dan verwacht en al snel is Michelle weer alleen thuis. Ze voelt zich eenzaam en belandt in een depressie. Totdat de zoon van Marie-Claude vrijkomt uit de gevangenis.

VPRO Cinema (★★★★) 'Bedrieglijk onbevangen drama'
NRC (★★★★) 'François Ozon is in topvorm'
Trouw (★★★★) 'Ouderwetse misdaadfilm met ambigue karakters'
de Volkskrant (★★★) 'Plotwendingenfestijn'

Victor Vleermuis (Patrick Raats, Sarah Sutter)

Victor Vleermuis is klein en lijkt op het eerste gezicht niet zo dapper. Hij worstelt met een, zeker voor vleermuizen, groot probleem: hij is bang in het donker. Zijn grote broers vinden hem maar vreemd. Ze snappen niks van zijn gevoeligheid en al helemaal niets van het feit dat hij graag zingt. Zingen is namelijk voor vogels en dat zijn hun gezworen vijanden. Alles verandert als hij op een dag verliefd wordt op de tropische zangvogel Sherida.

VPRO Cinema (★★★) 'Fraaie, ouderwetse prentenboekdecors'
NRC (★★★★) 'Wat opvalt aan deze uitstekende film is de mooie stijl'
Trouw (★★★) 'Geheel eigen stijl en een optimistische boodschap'
De Filmkrant 'Geslaagde Nederlandse animatiefilm voor jong publiek'

The Apprentice (Ali Abbasi)

In The Apprentice wordt het leven van Donald Trump in zijn vroege jaren als vastgoedondernemer onder de loep genomen. Het is in deze periode dat Trump zijn eerste stappen zet in de snelle zakenwereld en de basis voor zijn zakelijke imperium uitbouwt, onder de vleugels van zijn mentor, de invloedrijke en geslepen advocaat Roy Cohn.

VPRO Cinema (★★★) 'Prachtig tijdsbeeld'
NRC (★★★★) 'Vileine, biografische film'
de Volkskrant (★★★) 'Fascinerend om te aanschouwen'
Trouw (★★) 'Middelmatige en irrelevante film'

Hokwerda's kind (Boudewijn Koole)

Lin (33) is langeafstandszwemster. Ze traint al jaren voor een oversteek van het Kanaal in recordtijd. Een paar weken voor haar race ontmoet ze Henri (38), een onderwaterlasser die, net als zij, opbloeit bij gevaar. Lin en Henri duiken head first in een intense liefdesrelatie. Ze trekken elkaar steeds dieper naar beneden en vergeten daarbij dat ook geliefden kunnen verdrinken.

VPRO Cinema (★★★) 'Het drama blijft wel wat op afstand'
NRC (★★★) 'Geloofwaardige, maar light-versie van het boek'
de Volkskrant (★★★) 'Dialoog is spaarzaam'
Trouw (★★★) 'Complex liefdesdrama met veel ijzig gezwijg'

Venom: The Last Dance (Kelly Marcel)

Eddie en Venom zijn op de vlucht voor hun thuiswerelden. Als het net zich langzaam sluit, worden ze gedwongen een ingrijpende beslissing te nemen die het einde inluidt van de ‘laatste dans’ van Venom en Eddie.

Van deze film zijn (nog) geen recensies verschenen

elke vrijdag