Daan Bakkers hoofdpersonage schudt de kijker meteen wakker met allerlei wetenschapsfeitjes. Jacco, een zelfverzekerde jongen van ongeveer tien jaar oud, net iets te slim voor zijn leeftijd, babbelt er vrolijk op los. Soms speelt hij stiekem in zijn hoofd 'psycholoogje' met zijn buurtgenoten in de treurige achterstandsbuurt waar hij woont. Eén grote façade ter afleiding van zijn ruziënde ouders, zo blijkt gaandeweg.
Met zijn afstudeerfilm Jacco's Film werd regisseur Daan Bakker in 2010 verkozen tot publieksfavoriet van Go Short. De film werd dat jaar ook nog geselecteerd voor de Berlinale en viel in de prijzen bij zowel nationale als internationale festivals, zoals het Nederlands Film Festival, het Kortfilmfestival te Leuven en het Expresión en Corto International Film Festival in Mexico. De jury van Go Short zei onder andere over de film: 'Blinkt uit in zijn ritme en originaliteit en is een waar genot om naar te kijken! Het briljant geschreven script is door de regie zeer professioneel en stijlvast tot leven gekust.' Kort daarna wordt ook zijn tweede korte film Bukowski bekroond met de Filmprijs van de Stad Utrecht op het Nederlands Film Festival.
Ter ere van het tienjarig bestaan van Go Short – International Short Film Festival Nijmegen (11 t/m 15 april) blikken we terug op de meest memorabele publiekswinnaars van de afgelopen jaren. Wat heeft Go Short hen destijds gebracht? En waar staan de filmmakers nu? Zoveel winnaars, zoveel verhalen.
Daan Bakkers debuut: Jacco's Film
Prestatiedruk
Al die lof bracht natuurlijk wel de nodige verwachtingen mee. De prestatiedruk zat Bakker dan ook in de weg, vertelde hij vorig jaar. Maar na een periode aan projecten van anderen te hebben meegewerkt begon het toch weer te kriebelen. Net als zijn jonge personages, was het tijd om door te groeien.
Begin 2017 volgde eindelijk zijn speelfilmdebuut: Quality Time. Het International Film Festival Rotterdam, dat de film in zijn catalogus treffend omschreef als 'een absurdistisch mozaïek van zaken die veel mannen in hun leven tegenkomen', selecteerde Bakkers debuut voor de Hivos Tiger Award.
De bijzondere film is in wezen een ode aan de korte film: Quality Time bestaat uit vijf thematisch verbonden hoofdstukken, elk met de naam van een jongeman. In het eerste hoofdstuk, getiteld ‘Koen’, zien we alleen witte balletjes die met elkaar praten.
De film is deels autobiografisch geworden, volgens Bakker. De vijf mannelijke hoofdpersonages uit de vijf verschillende hoofdstukken hebben allemaal eigenschappen die hij terug kan vinden in zichzelf. 'Eenmaal verfilmd, wordt het makkelijker voor mij om begrip op te brengen voor dit soort karaktertrekken'. Het omarmen van die (niet altijd fijne) trekjes geeft de film een reflectief karakter. Misschien is dat wel hét element dat de meeste groei heeft doorgemaakt in zijn films en de humor en liefde voor absurditeit zijn gelukkig gebleven.
Blik op de toekomst
Naast filmmaker is Daan Bakker ook werkzaam als scenario-adviseur. Toch loopt hij nog met veel filmideeën rond, die ooit nog eens op het witte doek moeten verschijnen onder zijn eigen naam. Op dit moment werkt hij aan het script voor zijn volgende film. Over de inhoud en vorm wil hij niet teveel weggeven. Misschien toch weer een korte film? Of een film met een soortgelijke vorm als Quality Time? Het zou zomaar kunnen. Want zoals hij in het eerder aangehaalde interview met IFFR zegt: 'Ik hou van korte films, je kunt er te gekke dingen in doen'.
Quality Time is (betaald) te bekijken op Cinetree.