Op een avond in 1997 in Central Park worden vijf jonge, donkere Amerikaanse jongens opgepakt door de politie. Waarom? Verderop in het park is een jonge witte vrouw verkracht toen ze aan het hardlopen was, en de jongens waren in de buurt, een beetje. Dat de politie hen eigenlijk meteen al als schuldig beschouwt wordt snel duidelijk in de miniserie When They See Us, dat het waargebeurde verhaal van de Central Park Five vertelt.
Van een eerlijk proces is geen sprake: racisme en machtsmisbruik zijn de leidende factoren in de veroordeling van de jongens. Het proces van de Central Park Five vond plaats in de jaren negentig, maar de miniserie, die in 2019 op Netflix uitkwam, heeft in het heden veel stof doen opwaaien. De openbaar aanklager van toen, Linda Farstein, is onder vuur komen te liggen door de serie. Zij heeft de grootste rol gespeeld in de veroordeling van de jongens en moet nu verantwoording afleggen voor haar daden.
Een andere belangrijke speler uit die tijd was Donald Trump. Nu president, toen invloedrijk zakenman in New York. Tijdens het proces publiceerde Trump advertenties in meerdere kranten: hij vond dat de doodstraf opnieuw ingevoerd moest worden. Hiermee verwees hij, op niet zo subtiele wijze, naar de vervolging van de Central Park Five.
Hoewel je When They See Us niet bepaald voor je plezier kijkt, is het zeker een aanrader. De serie drukt ons met de neus op de feiten: dat racisme toen, en ook nu nog, een institutioneel probleem is en dat het Amerikaanse rechtssysteem van geen kant deugt. Maar de serie geeft ook hoop, namelijk dat de media (in dit geval filmmaker Ava DuVernay en haar collega’s) ook een positieve invloed kunnen hebben en dat gerechtigheid (uiteindelijk) zal zegevieren.
(Gwen Rochat)