‘Waarom wordt er in Nederland zo zelden een echt angstaanjagende thriller gemaakt? Of een meeslepende fantasyfilm? Een komedie met diepgang? Films hoeven toch niet op de werkelijkheid te lijken om echt, oprecht en authentiek te zijn? (…) Weg met de spruitjeslucht. Het realisme is drooggekookt. De fantasie heeft te lang op een laag pitje gestaan. Wees onrealistisch!’
Aan hartstocht en ambitie geen gebrek in het Manifest voor de verbeelding dat in 1999 werd ondertekend door meer dan zeventig Nederlandse filmmakers: de Fantasten. Ruim twintig jaar later lijkt er niet veel terechtgekomen van hun oproep om ‘de dictatuur van het realisme in de Nederlandse cinema’ de nek om te draaien. Waar ligt dat aan? Zijn Hollanders domweg te nuchter, of spelen er andere zaken mee? En hoe kijken de initiatiefnemers van het manifest er inmiddels zelf op terug?
In een nieuwe, driedelige reeks van de filmpodcast Op de vijfde rij (een coproductie van VPRO Cinema en Eye Filmmuseum) gaat presentator Cesar Majorana op zoek naar antwoorden. Als introductie op de podcast zoomen we hier vast in op de beste ‘onrealistische’ Nederlandse films. En hebben we meteen nog wat suggesties voor films die eígenlijk gemaakt zouden moeten worden. Aansluitend op de titel van de podcast doen we dat in vijf rijtjes van vijf.