De jaren tachtig van de vorige eeuw worden niet beschouwd als het hoogtepunt van de filmgeschiedenis. Als we regisseur Quentin Tarantino mogen geloven waren alleen de jaren vijftig nog slechter. Filmnerd Tarantino, die meer films heeft gezien dan menig filmprofessor, ziet het decennium vooral als een brave, conformistische reactie op de wilde jaren zestig en zeventig, waarin driftig geëxperimenteerd werd met drugs, vrije seks en alternatieve samenlevingsvormen. Onder president Ronald Reagan werd een ruk naar rechts gemaakt en dat was terug te zien in de cinema. Aan het eind van een film hadden de helden altijd wel een morele les geleerd, terwijl de (anti)helden uit de jarenzeventigfilms tegen die tijd alleen maar cynischer waren geworden.
Tarantino had het in zijn terugblik op de jaren tachtig vooral over Hollywood, maar wie de wereldcinema doorvlooit merkt dat de oogst aan revolutionaire films of spannende nieuwe regisseurs ook daarbuiten bescheiden is. Vaak keren makers terug naar hun eigen jeugd en veel jarentachtigregisseurs waren opgegroeid tijdens de naoorlogse no-nonsensejarenvijftig.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we de films uit die periode dan maar beter kunnen vergeten. Er viel genoeg interessants te beleven, en daar kijken we aan de hand van acht typische jarentachtigfilms graag op terug.