Van 24 oktober t/m 3 november vindt de 40de editie van het Imagine Fantastic Film Festival plaats. De redactie van VPRO Cinema bekeek een deel van het aanbod en tipt drie films.

Artificial Justice

In Spanje helpt het door AI aangestuurde THENTE-programma rechters al een tijdje bij het bepalen van schuld of onschuld. Maar de rechters hebben nog wel het laatste woord. Dat zou moeten veranderen met de komst van THENTE 2, die de rol van de rechters helemaal gaat overnemen. Sf-thriller van regisseur Simón Casal zoomt in op een van de rechters die weinig ziet in het programma en door de ontwikkelaars juist daarom wordt ingezet als tester van THENTE 2. Mooi van sfeer en vol interessante ideeën.

The Devil’s Bath

Omdat de nogal schaapachtige Agnes zojuist getrouwd is met Wolf, denkt ze dat ze eindelijk een plekje zal krijgen in een kleine vissersgemeenschap in 18de-eeuws Oostenrijk. Maar Wolf toont weinig interesse voor haar, zodat Agnes faalt in haar belangrijkste taak: kinderen krijgen. Waarna ze in een diepe depressie belandt en steeds meer grip op de werkelijkheid verliest. Asgrauw drama van de makers van Ich seh, Ich seh (Veronika Franz & Severin Fiala) over geloof, moederschap en waanzin. De grootste horror is nog wel dat de film gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

Mr. K

Wanneer goochelaar Mr. K in oud Victoriaans hotel incheckt ontdekt hij al snel dat niemand daar nog weg komt. Mr. K’s complete naam krijgen we nooit te horen, maar hij had zomaar Kafka kunnen heten, want K belandt in een surrealistische droomwereld die hij net zomin begrijpt als de kijker. De markante acteur Crispin Glover (Back to the Future, Charlie’s Angels) is effectief als K, maar houdt de kijker ook op afstand in dit weirde, ambitieuze, existentiële drama van de Nederlands-Noorse Tallulah Hazekamp Schwab (Dorsvloer vol confetti). Openingsfilm van Imagine.

Imagine Fantastic Film Festival

De 40de editie van het Imagine Fantastic Film Festival vindt van 24 oktober t/m 3 november plaats in de FilmHallen en LAB111 in Amsterdam. Voor meer informatie, ga naar imaginefilmfestival.nl

elke vrijdag