Na elke aflevering van Zomergasten wordt een film uitgezonden die is gekozen door de gast van die avond. Op 21 juli te zien: Les Misérables van Tom Hooper.

De film in tien woorden
Musical over ex-gevangene die zoekt naar verlossing in revolutionair Frankrijk.

Prijzen
Bij de 85ste Oscars wist filmmusical Les Misérables (2012) - een van de vele bewerkingen van het vuistdikke, wereldberoemde boek van Victor Hugo - drie van zijn acht Oscarnominaties te verzilveren: actrice Anne Hathaway won in de categorie van beste vrouwelijke bijrol en ook het make-up team en de sound mixers van de film ontvingen een gouden beeldje. Bij de Golden Globes viel acteur Hugh Jackman in de prijzen: hij werd bekroond voor zijn hoofdrol in de film.

Gekozen door
Zomergast Eric van der Burg is VVD-politicus en Tweede Kamerlid. Van januari 2022 tot juli 2024 was hij staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in het kabinet-Rutte IV, met de portefeuille Asiel en Migratie. Van Den Burg was ook lange tijd gemeenteraadslid in Amsterdam en tevens lid van de Eerste Kamer. De uitzending is op 21 juli vanaf 20.15 uur te zien op NPO 2.

Setverhalen
Theatermusical Les Misérables geldt als een van de populairste en langstlopende musicals aller tijden: sinds de eerste uitvoeringen ervan in de jaren tachtig werd de oorspronkelijk Franse voorstelling meer dan vijftienduizend keer opgevoerd in theaters over de hele wereld.

Toen de Britse filmregisseur Tom Hooper na het succes van zijn Oscarwinnende film The King’s Speech (2010) zocht naar een nieuw, uitdagend project, hoefde hij dus niet lang na te denken toen hem werd gevraagd om de epische musical te vertalen naar het witte doek. ‘Ik wilde mezelf uitdagen en echt iets compleet anders doen’, vertelde Hooper in gesprek met AwardsDaily. ‘En wat is er nou een riskanter dan een bewerking van Les Misérables?’

Om de film zo realistisch en authentiek mogelijk te maken kwam Hooper met het ongebruikelijke idee om de acteurs de musicalnummers ‘live’ te laten zingen. In plaats van te playbacken, werd hun gezang dus direct opgenomen op de set. Dat was op zich niets nieuws in Hollywood, maar de schaal waarop het werd aangepakt wel. Bovendien gaf Hooper de acteurs de volledige controle over hoe ze de liedjes zouden zingen. Zij bepaalden zelf het tempo, ritme en de intensiteit van de muziek. Via oortjes hoorden ze live pianospel zodat ze in de juiste toonsoort zouden blijven zingen, maar de piano volgde dus de zang. Pas achteraf, in post-productie, werd er orkestrale muziek toegevoegd.

Quotes van de makers
Over zijn drijfveren als filmmaker vertelde Hooper tegenover The Guardian het volgende: ‘Ik wil altijd het best mogelijke werk maken. Het grappige aan regisseren is dat je niet op zoek gaat naar je eigen werkplezier. Dat doet er niet toe - het is bedrieglijk. Het opnameproces is meestal pijnlijk. Het is vrij masochistisch - je moet in contact komen met je negatieve kant, omdat die kant je vaak op tijd kan vertellen of iets werkt of niet. Je schakelt steeds tussen plezier en negativiteit. Uiteindelijk is alleen wat er in het frame staat écht van belang.’

Buiten beeld
Niet alleen voor Hooper en zijn geluidsteam was Les Misérables een uitdagend en uitputtend proces, ook voor de acteurs was het een helse klus. Anne Hathaway en Hugh Jackman volgden strenge diëten en vielen meer dan tien kilo af voor hun rollen. Het haar van Hathaway werd daadwerkelijk afgeknipt in de scène waarin haar personage haar mooie coupe verliest. En Jackman bleef, ondanks zijn gewichtsverlies, keihard doortrainen in de sportschool. ‘Ik werd maar dunner en dunner, maar bleef stug doorgaan met bankdrukken en hardop zingen in de gym’, vertelt Jackman in gesprek met Los Angeles Times. ‘Mensen dachten dat ik gek was.’ Omdat de acteurs voor de opnames in staat moesten zijn om soms wel twaalf uur per dag te kunnen zingen, trainden en verzorgden ze hun stembanden tot het uiterste. Zo dronk Jackman soms wel zeven liter water op een dag, nam hij stoombaden, vermeed hij koffie en alcohol en legde hij tijdens vliegreizen een natte doek op zijn gezicht. ‘Ik ademde voortdurend vocht in. M'n stembanden moesten als een regenwoud zijn.’

Zomergastfilm: Les Misérables

Zondag 21 juli

npo 2 23:25

elke vrijdag