In zijn regiedebuut portretteert Kevin Costner de oorspronkelijke bewoners van Amerika anders dan lange tijd gangbaar was in Hollywood. Costner speelt een negentiende-eeuwse luitenant uit het Amerikaanse leger die op een vooruitgeschoven post in de Black Hills zijn hart verpandt aan de bijzonder nobele autochtonen, en aan de eerste de beste witte vrouw die hij er tegenkomt. Hoewel het scenario nogal wat ongeloofwaardige momenten bevat, was het een verademing dat de Native Americans nu eens als echte mensen waren neergezet. De film kreeg zeven Oscars, waaronder eentje voor het mooie camerawerk van Dean Semler.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder meer een klassieker van Kevin Costner en een stijlvolle misdaadkomedie.
Fast & Feel Love
Wervelende komedie over ‘sportstapelaar’ Kao, die zoveel mogelijk geld wil verdienen met het razendsnel opstapelen van plastic bekers. Maar om überhaupt geld aan te verdienen aan deze tamelijk impopulaire ‘sport’, moet hij eerst meerdere wereldrecords breken. Dat vergt jarenlange training én opperste concentratie, waarbij hij gelukkig hulp krijgt van zijn extreem loyale vriendin Jay. Totdat zij het gebrek aan aandacht voor háár wensen beu is, en Kao ineens op eigen benen moet leren staan. Deze Thaise film bruist van de energie, maar is in de kern vooral een aanstekelijk tragikomisch verhaal over volwassenwording. Inventief en zelfbewust, met flink wat knipogen naar de Fast and Furious-franchise (onder meer in de titel, vormgeving en filmposter)
Lees ook onze uitgebreide recensie van de film: 'Veel meta-grapjes en inventieve vondsten'
In Bruges
Met zijn mix van gevatte humor, bruut geweld en onverwacht drama is In Bruges duidelijk ontstaan binnen de invloedsfeer van Quentin Tarantino, maar voormalig theaterregisseur/-auteur Martin McDonagh etaleert ruim voldoende talent om met alle eer te mogen strijken. Het verhaal over twee Ierse huurmoordenaars die na een uit de hand gelopen klus een poos onderduiken in het pittoreske Brugge is knap geschreven en stijlvol gefilmd, al zou de balanceeract van pathos en grofheid nooit zijn geslaagd zonder de drie formidabele hoofdrolspelers. 'Onze eigen' Thekla Reuten speelt een bijrol.