IJzersterke verfilming van het waargebeurde verhaal van twee Slowaakse Joden, die na twee jaar gevangenschap in Auschwitz wisten te ontsnappen en probeerden terug te keren naar hun thuisland, om daar alarm te slaan over wat zich afspeelde in het vernietigingskamp. Regisseur Peter Bebjak kiest effectief voor een minimalistische vertelstijl, met weinig uitleg en nauwelijks muziek. Het slimme camerawerk – dicht op de huid van de acteurs, technisch vernuftig gefilmd – zorgt voor een enerverende kijkervaring. Een buitengewoon indrukwekkende reconstructie, die maar weer eens benadrukt hoe belangrijk het is om te blijven leren van de geschiedenis. Blijf vooral ook zitten voor de aftiteling.
Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een indrukwekkende film over een ontsnapping uit Auschwitz en een muziekdocumentaire.
Basically, Johnny Moped
Energieke documentaire over het ontstaan van punkband Johnny Moped, die eind jaren zeventig werd opgericht door vier schoolvrienden in Zuid-Londen. Zonder aspiraties kwamen de vier samen om voor de lol muziek te maken, maar dat er meer in zat werd snel duidelijk. Toch braken de jonge punkrockers, ondanks een aantal hitjes, nooit écht door. Redenen daarvoor zijn de gebruikelijke: gekibbel tussen bandleden, gedoe met de manager. Basically, Johnny Moped is dan ook een vrij standaard muziekdocumentaire. Toch zitten er genoeg verrassende anekdotes in, transporteert de film je moeiteloos naar de jaren zeventig en tachtig, en is het bovendien een prachtige ode aan de aanstekelijke punkmentaliteit: schijt hebben en plezier maken.
Black Crab (Svart krabba)
In een toekomstig, post-apocalyptisch Zweden moet een speciaal team van soldaten twee mysterieuze kokers van a naar b transporteren om een oorlog te beëindigen. Deze ‘operatie Black Crab’ is nogal riskant, want het team moet de lange tocht al schaatsend afleggen over het ijs, dwars door vijandig gebied. Hoofdpersonage Caroline (Lamb-actrice Noomi Rapace) is echter extra gemotiveerd, omdat ze na voltooiing van de missie haar vermiste dochter weer kan zien. Waarom er oorlog heerst en hoe de apocalyps is ontstaan wordt niet duidelijk, en de personages zijn nogal vlak. Uitdagende cinema is Black Crab dan ook zeker niet, maar de vermakelijke actiefilm is wel spannend, mooi geschoten en lekker grimmig.
Audible/Lead Me Home
Maar liefst drie van de vijf films die aanstaande zondag kans maken op de Oscar voor beste korte documentaire staan momenteel op Netflix. Eerder tipten we al Three Songs for Benazir, maar onze favoriet is het 39 minuten durende Audible, over een dove American football-speler die zich voorbereidt op zijn laatste thuiswedstrijd. Ondertussen worstelt hij met discriminatie, een vader die hem jaren geleden in de steek liet en de dood van een goede vriend. Vooral het waanzinnige camerawerk en de soundtrack vallen op. Lead Me Home (40 minuten) is net iets minder goed, maar gaat wel over een enorm belangrijk onderwerp: het snel groeiende aantal dak- en thuislozen. De film richt zich enkel op drie steden aan de Amerikaanse westkust (waar inmiddels zelfs de noodtoestand is uitgeroepen), maar de boodschap is vrij universeel, gezien de alsmaar groter wordende ongelijkheid en stijgende huizenprijzen.
Nog meer Oscarfilms op Netflix
In de nacht van zondag 27 op maandag 28 maart worden de 94ste Academy Awards uitgereikt. Behoorlijk wat films die dit jaar kans maken op een gouden beeldje, zijn te zien op Netflix. Hieronder een overzicht van de lange films die zondag meedingen naar de prijzen:
- The Power of The Dog (12 keer genomineerd, o.a. voor Beste film, Beste regisseur, Beste acteur)
- The Lost Daughter (Beste screenplay, Beste actrice, Beste vrouwelijke bijrol)
- Don't Look Up (Beste film, Beste montage, Beste screenplay, Beste muziek)
- The Hand of God (Beste internationale film)
- Tick, Tick... Boom! (Beste acteur, Beste montage)
- The Mitchells vs. the Machines (Beste animatie)