Erik was een Viking met een grote rode baard (wroach!)
hij zag er onverschrokken uit met zijn schild en zwaard (wroach!)
hij wilde met zijn Vikingschip, naar het zuiden gaan
maar een storm die dreef zijn schip over de oceaan
Het was waarschijnlijk de eerste Viking die mijn vredige kinderleventje binnendrong: een als noordse strijder vermomde clown in Bassie en Adriaan. Gehuld in Vikingkostuum, uitgedost met een flinke rode baard én voorzien van een indrukwekkend schild zong Bassie ‘Erik de Viking’, een liedje over Rode Erik, die Amerika zou hebben ontdekt.
In hoeverre deze geschiedschrijving accuraat is – het zou eigenlijk gaan om de zoon van Rode Erik – laten we even buiten beschouwing, maar elk Vikingverhaal moet een ietwat mythisch begin hebben, nietwaar? Bovendien is het illustratief voor de portrettering van Vikingen in de populaire cultuur: dat beeld van de Viking als onverschrokken plunderaar met rode baard bleef verdomd lang hangen.
Op dit moment is de Viking opnieuw aan een onstuitbare opmars bezig. Dramaseries als Vikings en The Last Kingdom zijn enorme kijkcijferhits en worden – naast Game of Thrones – gezien als belangrijke aanstichters van een revival van de (vroege) middeleeuwen. Hoogste tijd dus om eens wat dieper in de Viking als ‘popcultureel fenomeen’ te duiken.