De BBC presenteert een ambitieuze dramaserie gebaseerd op Jules Verne’s Around the World in 80 Days, met in de hoofdrol David Tennant.

cadeautje

Je leest dit artikel uit de VPRO Gids gratis op VPRO Cinema. Wil je meer lezen over oa documentaires, podcasts en boeken? Neem dan een digitaal abonnement.

We schrijven 1872. Phileas Fogg (een besnorde David Tennant) is een ietwat stumperige figuur. Hij leidt een weinig kleurrijk leven, dat vooral bestaat uit bezoekjes aan de ‘Reform Club’, een aristocratisch clubje van patserige hoge heren. Fogg is in dit gezelschap vaak de schlemiel, die dagelijks wordt uitgelachen om zijn gebrek aan avontuurlijkheid. Als hij voor de zoveelste keer wordt uitgemaakt voor lafaard is de maat vol. Hij wedt met zijn clubgenoten dat hij in tachtig dagen de hele wereld rond kan reizen. De inzet: 20.000 pond. Zijn ‘vrienden’ verklaren hem lachend voor gek.

Eenmaal onderweg gaat het al snel mis voor de wereldvreemde Fogg. Op de boot kan hij zijn misselijkheid niet onder controle houden, in Parijs wordt hij door een meute demonstranten vrijwel direct uit zijn koets getrokken. Zijn missie lijkt al mislukt voordat deze goed en wel is begonnen. Gelukkig krijgt hij hulp van bediende Passepartout (Ibrahim Koma) en journalist Abigail ‘Fix’ Fortescue (Leonie Benesch), die verslag doet van de reis.

In zijn onmogelijke missie zien we bij vlagen bovendien wat moderne knipogen naar megalomane mannetjes als Elon Musk en Jeff Bezos, die met miljarden smijten om de ruimte rond te reizen.

Een grote reis vraagt om een grote serie, en de BBC heeft dan ook behoorlijk uitgepakt met deze verfilming van Jules Verne’s beroemde avonturenverhaal. De sets zijn enorm, de aankleding is puntgaaf, en de muziek werd verzorgd door de populaire componist Hans Zimmer. De BBC heeft er zelfs zó veel vertrouwen in, dat de serie al vóór de aftrap werd verlengd met een tweede seizoen.

Dat vertrouwen lijkt op basis van de eerste afleveringen terecht. Fogg weet tijdens zijn reis totaal niet hoe hij zich moet gedragen nu hij is weggerukt uit zijn luxueuze bestaan, en dat levert genoeg komische en spannende momenten op. In zijn onmogelijke missie zien we bij vlagen bovendien wat moderne knipogen naar megalomane mannetjes als Elon Musk en Jeff Bezos, die met miljarden smijten om de ruimte rond te reizen. Je moet er niet aan denken om met die types op reis te gaan, maar het gezelschap in de serie is gelukkig bijzonder aangenaam.

De serie is daarmee uiteindelijk vooral een onomwonden ode aan het reizen. De makers spraken in interviews eerder van een ‘liefdesbrief aan de wereld’, zoals producent Simon Crawford tegenover iNews: ‘We willen laten zien hoe ongelooflijk de wereld eigenlijk is. Toen we begonnen met de serie was de Brexit net een feit, werden de Oost-Europese grenzen gesloten en trok Amerika zich terug om zijn eigen ding te doen. Het was een turbulente tijd, en het leek erop alsof we elkaar steeds meer zouden gaan buitensluiten. Daarom vonden wij het tijd om terug te gaan naar het moment waarop de wereld voor het eerst écht opende.’

Around the World in 80 Days is vanaf dinsdag 18 januari te zien op BBC First (22.00-23.00 uur)

Meer recente Britse series

Meer over Around the World in 80 Days