Wat is er allemaal nodig om ons zakje sla, pak melk of stukje kipfilet te realiseren? In de nieuwe vierdelige serie Food for Thought, het vervolg op zijn Tegenlicht-documentaire ‘De Voedsel BV’ (2022), duikt fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen (1963) in de wereld van de voedselindustrie. Speelde ‘De Voedsel BV’ zich nog af in Nederland, voor de nieuwe serie, die Van Lohuizen ontwikkelde en maakte samen met Doke Romeijn, reizen we af naar de Verenigde Staten, Kenia, China en het Midden-Oosten. ‘Ik viel van de ene verbazing in de andere verbijstering,’ aldus Van Lohuizen aan de telefoon.
En dat verbaast dan weer niet wanneer je Food for Thought gezien hebt: het is ongelofelijk hoe de wereldwijde voedselindustrie er vandaag de dag uitziet. Van verticale kassen en een koeienstal met airconditioning in de woestijn tot avocado’s die in zeecontainers ‘in slaap’ worden gebracht om de overtocht te overleven.
Van Lohuizens fascinatie begon met een simpele vraag: wat speelt zich af in al die enorme kassen, megastallen en distributiecentra langs de snelweg? ‘Ik begon “De Voedsel BV” vanuit gezonde nieuwsgierigheid,’ legt Van Lohuizen uit. ‘Maar omdat het voedseldebat zo gepolariseerd is, was het in Nederland heel moeilijk om toegang te krijgen. Er is veel wantrouwen, boeren en producenten denken al snel dat je eropuit bent om misstanden aan te tonen. En dan heb je nog de afdeling marketing: op elke vlees- en zuivelverpakking zie je een vrolijk lachend dier, dat imago moet koste wat kost in stand blijven.’