In de soms heel grappige, dan weer aangrijpende documentaire Will & Harper gaat komiek Will Ferrell op roadtrip met zijn goede vriendin Harper Steele, die sinds kort uit de kast is als trans vrouw.

‘Houdt ze nog steeds van slecht bier?’ Het is een van de minder serieuze, maar toch wel prangende vragen die komiek en acteur Will Ferrell heeft voor Harper Steele, daags voor ze samen een roadtrip door Amerika gaan maken. Ferrell en Steele zijn al vrienden sinds ze elkaar aan het begin van hun beider carrières bij het programma Saturday Night Live ontmoetten, waar Ferrells ster rees dankzij de sketches die Steele voor hem schreef. 

In al die decennia dat de twee bevriend waren, ging Steele door het leven als man. Maar onlangs kwam ze uit de kast als trans vrouw. ‘Ik betwijfel of het mijn persoonlijkheid heel veel zal veranderen,’ schreef Steele in de e-mail aan Ferrell waarin ze hem over haar transitie vertelde. ‘In plaats van een eikel ben ik nu een kutwijf.’ Of dit in de praktijk ook zo is, en wat het betekent voor een vriendschap wanneer je goede vriend een goede vriendin wordt, dat onderzoekt de documentaire Will & Harper. De film volgt de twee tijdens een autorit van de oostkust van Amerika naar de westkust. 

Nu is een roadtrip een aardig cliché voor een verhaal over vriendschap, maar omdat Steele deze rit talloze keren eerder maakte, alleen dan niet als zichzelf, als vrouw, heeft het plots heel veel betekenis. Zo is Steele, net als haar kinderen, zenuwachtig voor het midden van de VS, waar men wellicht minder ruimdenkend zal reageren op een trans vrouw. 

Ferrells aanwezigheid geeft haar bescherming, al zorgt zijn status als beroemdheid ook voor een niet altijd gewenste schijnwerper. Zo worden de twee in Indiana voorgesteld aan de gouverneur, en ontdekken ze pas later dat hij net een mensonterende antitranswet heeft ondertekend. En de reacties op sociale media op foto’s van de twee tijdens hun trip, daar lusten de honden geen brood van. Maar aan de andere kant zijn er ook Amerikanen in kroegen met Trumpvlaggen aan de muur die juist vreselijk hartelijk reageren op het duo. Dat juist die laatste ontmoetingen Steele doen inzien hoeveel zelfhaat ze eigenlijk heeft geïnternaliseerd, levert een van de aangrijpendste momenten van de documentaire op. 

Will & Harper is een eerlijke, bijna rauwe en tegelijkertijd hartstikke grappige documentaire (wat wil je ook met twee komieken?) over een onderwerp dat vaak moedwillig verkeerd wordt begrepen. Dat laatste kan bijna niet meer na het zien van deze inzichtgevende en ontroerende film. Laten we daarom hopen dat, dankzij het grote bereik van Netflix en Ferrells beroemdheid, iedereen Will & Harper kijkt. 

Will & Harper

Will & Harper is vanaf 27 september te zien op Netflix.

de nieuwste documentairetips in je mailbox?