Ryuichi Sakamoto is een inspiratiebron voor tal van muzikanten. Live op het Holland Festival: het retestrakke mathrock-trio Kukangendai uit Japan en de jonge allesvreter Kordz uit Georgië.

Als er een wedstrijd zou bestaan voor ‘Meest Strakke Band Ooit’, dan zou Kukangendai hoge ogen gooien. Hun instrumentale polyritmische rock op gitaar, bas en drums, met af en toe een flard Japanse tekst, is opgebouwd uit staccato beats en gitaaraanslagen die er met militaire precisie inhakken als waren het mitrailleursalvo’s. Een primitief en tegelijk hoogst ingewikkeld geluid dat soms klinkt als tribal techno, dan weer als The Ex op acid, of als een
op hol geslagen funklocomotief. De muziek van dit intrigerende powertrio is dansbaar tot op het bot, zij het niet op de meest conventionele manier, dat dansen. ‘We willen klinken zoals nog nooit iemand geklonken heeft en muziek maken waarop je moet dansen zoals er nog nooit gedanst is,’ duidt Hideaki Yamada (34) vanuit Kyoto.

‘Mister Sakamoto doet nog steeds zijn eigen ding’

Hideaki Yamada

De leden – naast drummer Yamada gitarist Junya Noguchi en bassist Keisuke Koyano – zitten op de lagere school bij elkaar in de klas en vormen in 2006 op de universiteit van Tokio een band. Hun unieke muziek ontstaat volgens Yamada onder invloed van bands als 54-71 (uit Japan), de Engelse electro-act SND en theatergezelschap Chiten uit Kyoto. ‘Die hebben ons allemaal iets geleerd over ritme, en ook hoe je daar veel lol aan kunt beleven.’

Kukangendai maakt verschillende albums, eerst vanuit Tokio, later vanuit Kyoto, waar de leden in 2017 naartoe verhuizen. Ze openen hier een studio annex liveclub, Soto (‘outsider’), een broedplaats voor grensverleggende bands.

Grootmeester

In 2018 presenteert het trio de ep Zureru, een verbond met groot­ meester Ryuichi Sakamoto. ‘De samenwerking begon met een remix van zijn song Zure, nadat hij ons had uitgenodigd op zijn festival in Tokio. Hij was erg geïnteres­ seerd in de manier waarop wij muziek maken. We waren vereerd, want we hebben hem hoog zitten. Mister Sakamoto doet nog steeds zijn eigen ding, zonder concessies, en zonder terug te blikken op het verleden. Nog steeds ontdekken we interessante muziek in zijn oeuvre, zowel in zijn oude als nieuwe werk.’

In 2019 verscheen Palm, de eerste Kukangendai­plaat op een inter­ nationaal label, het Amerikaanse Ideologic Organ van fan Stephen O’Malley, voorman van ‘ambient­ metal’­band Sunn O))).

Op het Holland Festival speelt Kukangendai muziek van de nieuwe plaat Tentei. Vergeet je dansschoenen niet, om te dansen zoals je nog nooit gedanst hebt.

BIMHUIS
Kukangendai
Donderdag 17 juni, 19.30 uur, 22.30 uur

MUZIEKGEBOUW
Kordz x Sakamoto
Maandag 14 juni, dinsdag 15 juni, woensdag 16 juni, 20.30 uur