Een wilde beer in een Amerikaans bergdorpje, een geradicaliseerde moslim in Denemarken en een Russische McDonald's-medewerker: allemaal hebben ze een hoofdrol gespeeld in de podcast Invisibilia. De insteek klinkt ingewikkeld: de show verkent naar eigen zeggen 'de ongrijpbare krachten die het menselijk gedrag vormen - ideeën, aannames, overtuigingen en emoties'. Maar wat de podcast in principe doet, is het in kaart brengen van psychologische patronen door middel van persoonlijke verhalen.
Invisibilia wordt gemaakt door zeer ervaren journalisten en podcastmakers: Alix Spiegel en Hanna Rosin. Ze werken brede en ontastbare onderwerpen als emoties, verlies en vooroordelen helder uit en laten bijzondere personages aan het woord. Doordat gewone mensen het verhaal dragen en deskundigen alleen extra uitleg geven, is het direct een meeslepende podcast.
Invisibilia laat je nadenken over de concepten in je eigen gedachten, en beseffen dat dat vaak ook maar aannames zijn. Zo gaat de aflevering over emoties in op de relatie tussen emotie en taal. We kennen allemaal het gevoel dat je moeite hebt je emoties onder woorden te brengen. Maar op de Filipijnen bestaat er een emotie die daar iedereen kent en kan benoemen, maar waar wij nog nooit van gehoord hebben.