Vijf nieuwe podcasttips van de redactie van de VPRO Gids, van moord in de Achterhoek tot kunstroof in Vlaanderen.

The Orgasm Cult

Orgasmic meditation was een tijdje helemaal hip in de wellnesswereld. Maar bij One Taste, het bedrijf dat hier cursussen in gaf, bleek een sekte-achtige cultuur te heersen van onderdrukking, intimidatie en piramidespelstructuren. Het hele idee waar oprichter Nicole Daedone wereldfaam mee behaalde, draait om het aaien van de clitoris van een vrouw, precies 15 minuten lang. Dat wordt orgasmic meditation genoemd. 

BBC-journalist Nastaran Tavakoli-Far duikt in deze ongure praktijken, en al in de eerste aflevering komt er iemand klaar. Maar deze podcast is niet alleen seks en sensatie: in de andere afleveringen gaat ze op onderzoek uit naar onder meer het vrouwelijk orgasme en de wellnessindustrie. Daarmee pluist ze uit hoe deze vingerbeweging zo groot heeft kunnen worden. 

NEPA

Maite Vermeulen, journalist bij de Correspondent, woont sinds 2018 in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos. Net als al haar buren springt ze op als ze een zoemer hoort. Dat betekent dat er elektriciteit in de buurt is en ze haar laptop kan opladen, eten kan koelen, televisie kan kijken en lampen kan laten branden. Want je weet nooit hoe lang het duurt.

In Nigeria heet de stroomvoorziening NEPA, de afkorting voor National Electric Power Authority. Maar Nigerianen grappen dat de letters staan voor ‘Never Expect Power Always’. Over de haperende stroom en wat dat betekent voor de inwoners van Nigeria, maakte Maite een vierdelige podcast. 

Een podcast over het Nigeriaanse elektriciteitsnetwerk, het klink misschien niet meteen als het meest sexy onderwerp. Maar uiteindelijk gaat het verhaal over veel meer dan stroom. Maite probeert via haar stopcontact te snappen waarom de grootste economie van Afrika nog zo veel armoede kent. En wat er in een samenleving eigenlijk nodig is om te zorgen dat iedereen profiteert.

Dankzij de vrolijke en boeiende personages, flitsende montage en geweldige muziek, is dat onderzoek een plezier om naar te luisteren.

Canary

Amy Brittain is onderzoeksjournalist voor The Washington Post. Voor die krant schreef ze een lang verhaal over Lauren Clark, een kapster die tijdens haar hardlooprondje werd aangerand. De dader, een kok met een alcoholprobleem die nog vijf slachtoffers maakte, kwam er in de rechtzaak tegen hem wel erg genadig van af. Tot woede van Lauren, die het er niet bij liet zitten. Want wat was de overweging van de rechter om deze grijpgrage smeerlap zo mild te straffen?

Daarover ging het lange artikel over dat Amy voor de krant schreef. Maar daar bleef het niet bij, want ver weg, in een klein stadje in Alabama, las Carole Griffin dat artikel en daarmee kreeg het verhaal een geheel nieuwe wending.

In de podcast Canary, genoemd naar de spreekwoordelijke kanarie in de mijn, vervlecht Amy Brittain twee zaken over seksueel overschrijdend gedrag die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben tot een belangrijk en integer verteld verhaal over recht en onrecht, en de impact die een hand tussen je benen kan hebben. 

De Vlaamse kunstroof

In 1934 werden twee panelen van het meesterwerk Het Lam Gods gestolen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent.  Eén paneel, St. Jan de Doper, werd al snel weer terugbezorgd, maar het tweede, De rechtvaardige rechters, is nog steeds spoorloos. De verdwijning is omgeven met mysteries, geheime codes en afpersing. Geen wonder dus dat er al bijna negentig jaar naarstig naar gezocht wordt. 

Journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps laten zich daardoor niet afschrikken en gaan zelf op zoek. Ze ontmoeten deskundigen en amateurspeurders en proberen de puzzel rondom de historische kunstroof compleet te krijgen. Dat ze De rechtvaardige rechters gaan vinden lijkt mij eerlijk gezegd sterk, maar hun frisse duik in de kunstgeschiedenis is in elk geval interessant. 

Onland

De twaalfjarige Rinie Wielheesen uit Gaanderen werd op de koude winteravond van 5 februari 1970 op honderd meter van haar ouderlijk huis verkracht en vermoord. Dat gebeurde kort nadat ze van de gymles op haar fiets naar huis was vertrokken. Vermoedelijk heeft haar moeder die avond vanuit het keukenraam haar fietslamp én die van de onbekende dader nog zien naderen vanuit de verte. Opeens waren die lichten weg. 

Kort daarna werd Rinie’s ontzielde lichaam gevonden. De moordenaar is nooit veroordeeld. Een ongekend drama voor de familie en een trauma voor de Achterhoek. Dat de politie de nodige fouten heeft gemaakt bij het onderzoek staat buiten kijf, en het idee dat de moordenaar wellicht uit de gemeenschap komt, is niet te bevatten. 

Over deze zaak, die iedereen boven de zestig kent in de Achterhoek, maakte Joost Engelberts een podcast. Hij woont al jaren in Amsterdam maar was destijds een buurjongetje van Rinie. Na een aflevering hebben we al veel true crime-clichés kunnen tellen. Maar het verhaal is bloedstollend en Engelberts is een goede verteller. Kan hij erachter komen wat er met Rinie is gebeurd?

meer podcasttips