Vijf nieuwe podcasttips van de VPRO Gids, van mediaroddels tot complottheorieën

De Mediameiden

Achter de schermen in medialand liggen de verhalen voor het oprapen, en wie dat als geen ander weten zijn tv-redacteuren Tamar Bot en Fanny van de Reijt. Hillywood heeft voor Tamar en Fanny geen geheimen; de twee vriendinnen kennen elkaar zelfs uit de bekende oertrage sprinter naar Hilversum Media Park. En nu hebben ze samen een podcast, De mediameiden. Daarin vertellen ze op een droogkomische, behoorlijk ironische maar toch niet verveelde toon over alle (actuele) ins en outs van medialand.

Het laatste Instagramgedrag van BN'ers komt voorbij  en ze hebben een leuke rubriek waarin ze een horeca-etablissement van een BN'er bezoeken; in deze eerste aflevering lunchen ze bij de brasserie van Nicolette van Dam en dat is bepaald geen onverdeeld succes...

Maar de meiden sparen ook zichzelf niet. Zo diepen ze een behoorlijk gênante anekdote op over de keer dat ze Geert Mak moesten afbellen: hij werd geschrapt uit een niet nader te noemen dagelijkse talkshow voor een – achteraf nergens op slaand – door Fanny bedacht item over de terugkeer van de bever. 

American Radical

Op 6 januari 2021 werd het Capitool in Washington bestormd door supporters van president Trump. Een van de bestormers was Rosanne Boyland. Zij moest haar actie met de dood bekopen. De familie van Boyland schakelde journalist Ayman Mohyeldin in om het verhaal van hun dochter en zus te vertellen. Mohyeldin was maandenlang bezig met het achterhalen wat er in de laatste maanden van Boylands leven is gebeurd.

Het resultaat is een vijfdelige podcastserie die laat zien hoe complottheorieën op internet iemand volledig kunnen veranderen. Boyland was namelijk nooit bezig met politiek, maar volgens haar familie is ze in de laatste zes maanden van haar leven geradicaliseerd. American Radical pluist uit hoe dat precies kon gebeuren.

Reality Check

Natuurlijk kijk jij niet naar The Bachelor op Videoland, want jij hebt smaak. Grapje natuurlijk, er is helemaal niks mis met goeie reality-tv. Dit seizoen probeert vrijgezel Thomas, bekend van StukTV, twintig vrouwen te leren kennen in een villa in Mexico. Hoe dat gaat, zie je elke woensdag in een nieuwe aflevering.

Iets wat heel goed samengaat met reality-tv, is erover napraten met medekijkers. Roddelen over hoe irritant sommige van de vrijgezellen zijn, speculeren over wie er binnenkort uitvliegt bij de rozenceremonie, elke opmerking van de bachelor nauwkeurig evalueren – het hoort bij de ervaring.

Mocht je geen vrienden hebben om dit mee te doen, misschien omdat je vrienden zich daadwerkelijk te goed voelen voor dit soort pulp, dan is er nu de podcast Reality Check. Daarin praten Timo, Marissa en Till uitgebreid na over alles wat er gebeurd is in de nieuwste aflevering. En natuurlijk zeggen ze precies wat jij al dacht tijdens het kijken, waardoor ze gelijk voelen als je nieuwe beste vrienden. 

Bed of Lies

De eerste aflevering van het tweede seizoen van Bed of Lies begint met een huiveringwekkende beschrijving van een gevangenis in Louisiana. Daar is iets volstrekt niet pluis, maar wat precies? Dat bewaart Cara McGoogan voor later.

Zes maanden lang werkte McGoogan voor de Britse krant The Telegraph aan dit verhaal, waarvoor ze meer dan veertig mensen interviewde in zowel Amerika als Engeland. Bed of Lies gaat over een van de grootste medische schandalen uit de Britse geschiedenis en gaat terug naar de aidscrisis in de jaren tachtig.

Deze podcast gaat niet over de homoseksuele slachtoffers van de aidsepidemie, en ook niet over de drugsverslaafden, maar over de hemofiliepatiënten die, zonder dat ze dat wisten, een medicijn kregen toegediend waarmee ze besmet raakten. Het is een onwaarschijnlijk trieste geschiedenis, die heel veel levens heeft verwoest en tot op de dag van vandaag de gemoederen bezighoudt. Hoe het kon gebeuren, dat hoor je in deze aangrijpende podcast.

Oortrauma

Je kent Joardy natuurlijk van het typetje Harco uit de VPRO-serie Joardy Season, of van youtube-hit 'Huilon'. Sinds kort zijn de absurde gedachtenspinsels van maker Jim Deddes ook te beluisteren in podcastvorm.

Het is onmogelijk om de heftig bewerkte afleveringen van Oortrauma te definiëren. Alle regels worden getart: logica in de gesprekken ontbreekt, er zijn ongemakkelijke stiltes die soms uit het niets overgaan in een hoorspel, en wanneer je net denkt te begrijpen waar het over gaat, start er midden in een zin rare hardstylemuziek. Deddes trekt alles uit de kast om de luisteraar te verrassen en te vervreemden.

Elke vrijdag vind je een nieuwe aflevering in je podcast-app, en gelukkig (of jammer genoeg) duren ze niet langer dan een kwartier; je moet na het luisteren echt even herstellen van dit audiotrauma.

meer podcasttips